DSC_0872Compania TMK -ARTROM din Slatina, a inaugurat, vineri 16 februarie o nouă hală de producție ce are ca profil un complex de tratamente termice pentru țevi din oțel, o investiție ce se ridică la suma de 36 milioane de dolari.  La acest eveniment au participat Adrian Popescu, directorul general al societății din Slatina, președintele Companiei,    vicepremierul Paul Stănescu, europarlamentarul Norica Nicolai,  Marius Oprescu, președintele CJ Olt, prefectul Silviu Neacșu, senatorul Renică Diaconescu, deputații Marius Iancu, Alexandru Stănescu, numeroși invitați din toate domeniile de activitate, precum și șefi ai marilor societăți de pe platforma industrială a Slatinei. La lansare au mai luat parte preşedintele Consiliului de Administraţie al TMK – Dmitriy Pumpyanskiy, 

preşedintele Uniunii Balcanice a Metalurgiştilor – Sorin Dimitriu,  dar și Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, invitatul de onoare al oficialilor sucursalei din Slatina a TMK Artrom, companie controlată de grupul rusesc TMK.

Invitații au fost întâmpinați de reprezentanții companiei cu pâine și sare. Au fost discursuri festive la lansarea oficială a SECȚIEI NR. 6, COMPLEXUL DE TRATAMENTE TERMICE – HTP,. Investiția a costat în jur de 4 miliarde de dolari și se vor crea, în primă fază, încă 200 de locuri de muncă. Cel care a deschis evenimentul a fost Adrian Popescu, directorul general al Diviziei Europene TMK.DSC_0962

Compania TMK-ARTROM SA (Slatina), producător recunoscut pe piața țevilor cu aplicații industriale din Europa, a inaugurat un complex de tratamente termice pentru țevi din oțel. Datorită noului echipament, compania va crește ponderea producției Premium în portofoliul de comenzi. Proiectul investițional de anvergură permite tratamentul termic al țevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este peste 160 de mii de tone de țevi. Proiectarea și furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică

DSC_0918Prin aceasta, TMK-ARTROM își consolidează prezența pe piață cu tuburi superioare pentru aplicații mecanice și pentru explorarea petrolului și gazelor, adăugând la portofoliul de investiții încă 36 de milioane de USD.

Potrivit directorului general al diviziei europene TMK, Adrian Popescu Complexul de tratament termic, ultima investiţie realizată în fabrica de la Slatina, producător recunoscut pe piaţa țevilor cu aplicaţii industriale din Europa, va duce la creşterea ponderii produselor premium aflate în portofoliul companiei.

În discursul său, Valery Kuzmin, Ambasadorul Rusiei la București a vorbit despre DSC_0854creşterea schimburilor economice între România şi Rusia şi despre investiţiile ruseşti pe piaţa românească. „Felicit pe toată lumea, în special managementul TMK Corporation, cu această ocazie festivă importantă. Este o realizare care scoate în evidenţă cu adevărat, nu în sensul propagandei, esenţa cooperării ruso-române, cu dimensiunea europeană. Această realizare deschide posibilitatea găsirii de pieţe noi după punerea în funcţiune a acestor noi tehnologii.
Colaborarea strategică între Rusia şi România poate şi trebuie dezvoltată în beneficiul ambelor ţări, a populaţiei. Un alt aspect important este crearea de locuri noi de muncă, modernizarea potenţialului industrial al României.
Schimburile economice anuale între România şi Rusia au crescut cu 20%. Datele statistice precise ar urma să arate o cifră a schimburilor economice în jurul valorii de 4 miliarde de dolari. Această unitate de producţie dată în funcţiune, DSC_0917anunţul rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti de a pune în aplicare investiţiile privind îmbunătăţirea instalaţiilor în aşa fel încât să fie prietenoase cu mediul, reprezintă semne pozitive şi încurajatoare.
„Schimburile economice au atins o cifră de 4 miliarde de dolari.
Sper că semnele încurajatoare pe care le primim din mediul de afaceri vor fi sprijinite de ambele părţi. Ceea ce vă pot spune este că Ambasada Rusiei în României face tot posibilul pentru a facilita dezvoltarea relaţiile dintre mediile de afaceri din cele două ţări. Credem că, la modul general, avem premise politice pozitive. Sperăm să ne bazăm pe dorinţa reciprocă de a promova această latură a colaborării noastre
.

La finalul discursurilor, a luat cuvântul vicepremierul Paul Stănescu, după ce a primit o DSC_1004plachetă din partea președintelui Consiliului de Administraţie al TMK – Dmitriy Pumpyanskiy.,, Mulțumesc Excelenței voastre, ambasadorul Federaţiei Ruse,în special domnului Valeriy Kuzmin, mulțumesc pentru tot ce ați făcut aici, la Slatina. TMK Artrom se află de aproximativ 18 ani în România, perioadă în care am traversat și perioade mai grele, și perioade mai bune, iată că astăzi, la Slatina suntem în casa unui lider mondial în ceea ce privește producția de țevi în sectorul gaze, petrol, în general în sistemul industrial, suntem un lider mondial în ceea ce privește producția de țevi de oțel. Deja putem spune, așa cum spunea dl Dmitriy Pumpyanskiy, că suntem o familie, și nu poate să fie decât o mare bucurie”, a spus printre altele, vicepremierul României, Paul Stănescu.

Evenimentul organizat de TMK-ARTROM a continuat cu o vizită în interiorul Complexului de Tratamente Termice.

   Cine este TMK Artrom

  Compania TMK-ARTROM SDSC_0929A (Slatina), producător recunoscut pe piața țevilor cu aplicații industriale din Europa, anunță lansarea oficiala în producție a unui complex de tratamente termice pentru țevi din oțel. Datorită noului echipament, compania va crește ponderea producției Premium în portofoliul de comenzi. Proiectul investițional de anvergură permite tratamentul termic al țevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este peste 160 de mii de tone de țevi. Proiectarea și furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.

   Scurt istoric a TMK-ARTROM

Înființată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producția în

DSC_0978
Adrian Popescu, director General al Diviziei Europene TMK

1988, ulterior fiind transformată în societate pe acțiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori București, și în anul 1999 – transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acționar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH. Pe fondul redresării economiei și accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe). De la înființare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o DSC_0917producție efectivă de 26.000 tone/an, capacități nefinalizate tehnologic și performanțe economice scăzute. Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. Până în 2004, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată. Dar, după ce, în anul 2007, a fost dată în folosință a doua linie de fabricare a țevilor, CPE, capacitatea de producție a TMK -ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-RESITA, ca sursă sigură de țaglă pentru fabrica de la Slatina.

   Investițiile și dezvoltarea continuă 

Finalizarea primei etape a programului de investiții a făcut posibilă realizarea a două DSC_1018obiective principale: TMK-RESITA și TMK-ARTROM au devenit un complex metalurgic unic, care funcționează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie”. În al doilea rând, TMK-ARTROM a ajuns în topul producătorilor europeni de țevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiții, anul 2015, a început producția de noi tipuri de oțel și aliaje cu valoare adăugată mai mare, a fost lansată producția de țevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici și telescopici. În 2016, urmărind creșterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piața americană, TMK -ARTROM a înființat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producția TMK -ARTROM, precum și a tuturor țevilor industriale produse de TMK în Rusia și SUA.

Pentru VGtv Regional Redactor/ reporter Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj ing. Viorel Raicu http://www.vgtvregional.cabanova.com