Statiunea RâncaStațiunea Rânca de pe Transalpina este în continuare una dintre cele mai frumoase din țară, însă din păcate nu poate nici la ora actuală să ofere turiștilor minimul de condiții. Străzile n-au fost asfaltate niciodată și de câte ori plouă, se sapă adevărate cratere, iar de canalizare nici nu poate fi vorba decât pe drumul principal.

Construită prin anii 1930, Stațiunea gorjeană Rânca aparține o parte orașului Novaci și cealaltă parte de Baia de Fier. Niciuna dintre cele două localități nu au contribuit cu nimic la confortul hotelierilor, chiar dacă, numai de Paști, și-au petrec

constantin pănescu
Constantin Pănescu

ut vacanța peste 10.000 de persoane. În schimb de aici, către cele două autorități locale pleacă câteva miliarde lei vechi, pe taxe și impozite.

Potrivit unei știri furnizate de Evenimentul Zilei, canalizarea din această stațiune, ar fost realizată din fonduri europene și recepţionată în 2013, însă nu funcţioneaza şi nici nu a funcţionat vreodată, multe dintre fosele celor peste 1.000 de case şi pensiuni fiind deversate direct în pădure. Pe de altă parte, nici apa de la robinete nu ar îndeplinii condițiile necesare de consum

Pentru a vedea ce s-a întâmplat cu banii primiți o Comisie Europeană verifică dosarul sistemului de canalizare şi epurarea a apelor menajere uzate din staţiunea Rânca,  încă de la începutul lunii iunie  de la începutul lunii iunie, realizat din fonduri europene. Se pare că  Ministerului Dezvoltării Regionale, nu a reuşit nici până astăzi punerea lui în funcţiune, deoarece Aparegio,  operatorul regional specializat, care știe cum stau lucrurile, nu dorește să îl ia în administrare.  După zece ani de la finalizarea acestui  proiect fantomă, nimeni nu e tras la răspundere pentru cum au fost cheltuiți banii UE.

statie de epurareePoate nici acum nu ar fi ajuns în atenția Comisiei Europene dacă Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) nu ar fi deschis o anchetă pe această temă.  O ,, temă” foarte costisitoare care se ridică la numai puțin de 3,68 milioane de euro.

 Firma lui Bălțoi, Grup Primacons SRL din Slatina, constructorul canalizării fantomă

În urmă cu zece ani, pe 20 august 2008, Ministerul Dezvoltării a semnat cu constructorul ales, Asociaţia SC Grup Primacons SRL- SC Inspet SA, contractul de lucrări „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare – epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, jud. Gorj”, în valoare de 3,68 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, prin programul PHARE CES 2006 – Componenta de infrastructură regională.

baltoi-2015.jpg

În portofoliul societății deținute de Octavian Bălțoi (foto)cu sediul în Slatina, este trecută și această lucrare de anvergură, respectiv construirea de sisteme de canalizare în județul Gorj.

 

În 2015 când proprietarii de pensiuni din zonă au făcut scandal pentru că autoritățile naționale nu voiau să deschidă accesul  pe Transalpina, am aflat de la președintele Asociației Hotelierilor Rânca, Constantin Pănescu că sunt foarte multe interese politice

și că din cauza lor, stațiunea arată deplorabil din punct de vedere al infrastructurii. Printre altele, acesta spune că în preajma alegerilor, întotdeauna li se promite rezolvarea

problemelor, însă după ce trec, nimic nu se schimbă. Din acest motiv, multe construcții au rămas neterminate și abandonate. Cu același motiv le-a fost băgată pe gât și candidatura lui Victor Ponta în 2014, dar și a altor parlamentari, consilieri județeni, primari, etc.

constantin Pănescu si

Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei precizează în noiembrie anul trecut, Cosmin-Mihai Popescu  președintele CJ Gorj anunţa ministerul, printr-o adresă oficială, că s-a constatat că sistemul este funcţional: „În prezent, pe fondul constatării funcţionalităţii sistemului, în temeiul hotărârilor Consiliului Local Novaci şi a Consiliului Local Baia de Fier, rezultatele proiectului implementat au fost atribuite în gestiunea directă, în baza unor contracte de delegare a gestiunii încheiate de către aceste unităţi administrativ-teritoriale cu SC Aparegio SA, apa-din-arcani-aparegiooperator regional”. Spunea șeful executivului gorjean,  însă Aparegio, îl contrazice, două luni mai târziu, respectiv pe 8 ianuarie 2018, când  transmite un comunicat prin care precizează că: ,,În ceea ce priveşte comunicarea de date despre funcţionarea de colectare a apelor uzate menajere şi contractarea serviciului, acestea vi le pot oferi beneficiarii lucrării, respectiv autorităţile locale UAT Novaci şi UAT Baia de Fier”. 

 

 Georgiana Raicu

Reclame