Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu un sobor de preoți au oficiat duminică, 15 octombrie 2017, slujba de sfințire a bisericii cu două hramuri ,,Sfântul Mina” și ,,Sfântul Ciprian”, din Slatina, lăcaș de cult ortodox ridicat cu sprijinul preotului paroh Mihail Camen, al fiului său Emanuel- Petruț Camen dar și a credincioșilor din parohia lor.
La acest eveniment au participat peste 3.000 de slătineni, dornici de a trece prin sfântul altar, procesiune unică pentru femei, dar și pentru a-și lua acasă târnoseală despre care se crede că ar împlini dorințe dacă este arsă într-un loc curat.
Părintele Dumitru Stăniloaie spunea că lăcașurile destinate a fi biserici devin prin sfințirea lor de către arhiereu ,,locașul lui Hristos, locașul în care se va putea săvârși Sfânta Liturghie, având pe Hristos ca lucrător în ea, ca Cel în al cărui Trup și Sânge se vor preface Cinstitele Daruri, ca să se împărtășească credincioșii cu ele, si pe a cărei Masă se va odihni în chivot neîncetat cu Trupul și cu Sângele Lui sub chipul pâinii si vinului, ca punte neîncetată între pământ și cer, între Dumnezeu și creație, spre a fi de folos credincioșilor în orice clipă ar voi.”
Sfințirea unei biserici este un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii unei parohii. Orice credincios ar vrea să păstreze o amintire vie a ceea ce s-a petrecut în acea zi de mare sărbătoare pentru comunitatea sa. Unele amintiri i se imprimă în memorie, iar altele în adâncul inimii, dar care, cu timpul, se pot estompa. De aceea, simte nevoia de ceva palpabil, care să rămână peste ani şi pe care să îl poată vedea şi copiii sau nepoţii săi. Un astfel de obiect este bucăţica de pânză numită târnoseală, care se împarte credincioşilor după slujba sfinţirii bisericii.
Tot părintele Stăniloae spunea că sfințirea bisericii reprezintă coborârea Duhului cel Sfânt al lui Hristos peste Apostoli, în foișorul de sus, care devine primul locaș bisericesc și este o extindere a acestei coborâri în locașul bisericesc ce se sfințește. Masa care va servi mai târziu drept altar trebuie lipită pe stâlpi de piatră cu un amestec din ceară și sacâz, după o rețetă știută doar de fețele bisericești. Apoi se spală Sfânta Masă cu apă, la fel cum și Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului, respectându-se astfel Taina Botezului. Urmează spălarea mesei cu vin și apă de trandafiri, simbolizând spălarea trupului Mântuitorului după moarte. Ulterior, are loc ritualul mirungerii Sfintei Mese, cu mir ales. Se pun apoi patru bucăți de pânză peste colțurile mesei, înfățișând icoanele celor patru evangheliști. La final, Sfânta Masă este înveșmântată în acoperământul care înfățișează giulgiul cu care a fost acoperit Iisus, iar deasupra se pune o pânză albă, reprezentând slava și lumina Lui. Peste pânză se așază Sfântul Antimis, în care se află neapărat moaștele unui mucenic, peste care se pun Sfânta Evanghelie și crucea. Urmează mirungerea întregii biserici și momentul în care preotul rupe din veșmintele purtate la slujbă și le împarte credincioșilor.
Rugăciunile și actele arhiereului de la sfințirea bisericii exprima într-o mare varietate de forme acest fapt al sălășluirii lui Hristos. Cel ce prin moarte biruie moartea, Cel ce vine împreună cu Tatăl și din ai cărui ochi iradiază darurile nesfârșite ale Duhului prin biserici peste tot pământul.
În timpul sfințirii bisericii mirenii se scot afară, căci sfințirea bisericii sau a locului unde se sfințesc oamenii, nu vine de la ei, ci de la Hristos, închipuit de arhiereu si lucrător prin el, înconjurat ultimul de preoți, iar primul de îngerii Lui nevăzuți. Mirenii trebuie sa intre in biserica gata sfințită, căci ei nu se apropie de Hristos și nu primesc mântuirea de la El decât după ce a înviat și după ce este vestit de Apostoli peste care a coborât Duhul Lui cel Sfânt și sfințitor. Căci sfințirea bisericii reprezintă coborârea Duhului cel Sfânt al lui Hristos peste Apostoli, în foișorul de sus, care devine primul locaș bisericesc și este o extindere a acestei coborâri în locașul bisericesc ce se sfințește.
Mai amintim din actele de la sfințirea bisericii doar câteva, cu semnificațiile lor: masa propriu zisa se lipește pe stâlpii ei de piatra cu ajutorul unui amestec de ceara, sacâz, aloe și alte substanțe,” care toate închipuiesc îngroparea Mântuitorului.
Preasfinția Sa Sebastian Pașcanu a acordat o diplomă de ctitor preotului Mihail Camen, iar fiului acestuia, Emanuel- Petruț Camen, preot la rândul său, i-a fost acordat titlul de sachelar.
Procesiunea de trecere prin altar și de închinare în biserica cu hramul ,, Sfântul Mina ” și ,,Sfântul Ciprian” de la Slatina, s-a desfășurat până după miezul nopții, după ce au trecut peste cinci mii de credincioși.
Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com
Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing.Viorel Raicu.