copii rucarSărbătoarea dedicată crescătorilor de animale din localitatea Rucăr, Argeș, numită sugestiv ,,Expopastoralis”, a ajuns anul acesta la ce-a de-a 38 ediție, eveniment desfășurat în perioada 8-9 septembrie. Această tradiție este păstrată încă din cele mai vechi timpuri, când ciobanii veniți de pretutindeni s-au pripășit pe aceste meleaguri și au căutat să aibă cele mai bune oi, cei mai harnici câini sau cei mai rapizi și puternici cai.

Comuna Rucăr din judeţul Argeş se află în extremitatea sudică a încântătoarei concurs de caidepresiuni cu valențe istorice şi turistice Bran – Rucăr, pe vechiul drum comercial şi diplomatic al ţării, drum care făcea legătura dintre Braşov şi vechile cetăţi de scaun ale Ţării Româneşti Câmpulung, Târgovişte şi mai târziu, Bucureşti, situat într-o zonă foarte frumoasă și înjurat de munți, între Câmpulung  și  Braşov.

În cadrul evenimentului aflat la cea de-a 38-a ediție, au fost promovate tradițiile muscelene, prilej cu care autoritățile locale au deschis, evenimentul la fel ca și în anii trecuți, cu o paradă a portului popular, dar și a celor mai frumoase exemplare de câini și cai, din centrul localității până la stadion.

Ionel Dulamă
Ionel Dulamă

  Premii pentru elevii premianți, cuplurile căsătorite de 50 ani și pentru crescătorii de animale

Dacă sâmbătă a avut loc un concurs de frumusețe la diferite rase de câini ciobănești și oi  aduși din toată zona de munte, duminică primarul Ionel Dulamă și viceprimarul Ion Părnuță, a ținut să premieze cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, cei mai buni elevi ai școlilor din localitate.

Cuplurile care au împlinit sau vor împlinii în acest an o jumătate de secol de căsătorie, au primit din partea autorităților locale, câte o Diploma de Onoare ai comunei Rucăr și o sumă de bani. Iată care sunt aceștia: Nicolae și Filofteia Predescu, Iosiv și Rodica Bunel, Moise și Valeria Baltă, Ion și Magdalena Penică, Nicolae și Rodica Oancea, Mariana și Avram Iosiv, Maria și Gheorghe Răducuț, Valeria și Ion Dulamă, Elena și Ion Iordache, Maria și Nicolae Bunel, Lucica și Ion Duminică Bărăcea, Maria și Vasile Oancea, Cornelia și Petre Cotaru, Lucia și Constanțin Luțescu, Elena și Ion Popasion,  Maria și Nicolae Dumbravă. De asemenea, pentru contribuția adusă comunității, familia Lucia și Constantin Luțescu au fost declarată ,,Cetățean de Onoare”.

Festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat de către două tinere rucărence,premiere cupluiri rucar după care primarul Ionel Dulamă a invitat pe scenă autoritățile județene, politicieni șefi din deconcentratele argeșene. Printre axceștia am aminti pe Dan Manu, președintele CJ Argeș, Emilian Dragnea prefectul de Argeș, senatorul Marin Gheorghe (PSD), senatoarea Cristina Stocheci ( PSD), deputat  Simona Bucura-Oprescu ( PSD), Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș, Costi Ivan, secretar de stat, primarul Câmpulungului, Ioan Liviu Țâroiu.

Primarul Dulamă felicitat de autoritățile județene

autorităti RucarMarin Gheorghe, senator PSD, a ținut să precizeze că între domnia sa și domnul primar există o colaborare foarte bună, iar domnul  Ionel Dulamă este un primar destoinic, se luptă foarte mult pentru localitatea Rucăr și tot ce s-a făcut aici (n.r. – localitatea Rucăr) face parte din contribuția domnului primar. „Împreună încercăm ca tot ce s-a promis în campania electorală să se facă pentru comuna Rucăr, pentru că așa este omenește, corect, ca ceea ce promiți să și faci” și-a încheiat senatorul de PSD discursul, felicitând în final primarul comunei, pentru toată contribuția acestuia și urându-i succes.

Pe lângă Marin Gheorghe, i s-a dat cuvântul și doamnei deputat Simona Bucura-Oprescu,Simona Oprescu care s-a arătat onorată de invitația de a participa la ziua localității Rucăr: „Este o onoare și o bucurie pentru noi toți să fim astăzi într-o echipă atât de numeroasă la Rucăr, reprezentanți ai Parlamentului, ai Consiliului Județean, ai Prefecturii, ceea ce, prin prezența fiecăruia dintre noi atestă respectul pe care îl avem pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar mai ales pentru primarul și consiliul local de la Rucăr”.

Zilele localității, începute de vineri s-au încheiat duminică,după reuniunea cu plăcere a multor personalități din politica județean și națională. „Zilele localității în anul acesta au fost cu atât mai importante și mai marcante, deoarece vorbim de „Expopastoralis 2018”, an al României Centenare, an foarte apropiat de anul în care în 1914 au început cumva Primul Război Mondial, război care s-a făcut cu jertfe românești și mușcelene, și linia frontului a trecut undeva pe aici pe la noi prin Mușcel, iar domnul primar a încercat vineri să rememoreze și săa ducă în atenția tuturor erorii care s-au sacrificat pentru noi” a conchis deputata PSD.

Emilian DragneaÎn cadrul acestei sărbători, s-a început cu premierea hărniciei, pentru că în fapt, asta înseamnă această sărbătoare, că cei mai buni crescători de animale, cei mai buni crescători câini, tradiție de la Rucăr, cu acești câini carpatini pe care fiecare dintre noi am dori să îi aveam, să ne

 Sărbătoarea rucărenilor întreținută de artiști celebrii

Pentru organizarea acestor manifestări, pentru contribuția la promovarea valorilor şi tradițiilor argeșene mulțumim Primăriei Comunei Rucăr şi Consiliului Local.
Grație domnului primar Ionel Dulamă, un adevărat gospodar ce-și merită locul în fruntea localității Rucăr mai ales deschidere către păstrarea tradițiilor comunității, manifestarea a fost un real succes.

Petrecerea dedicată rucărenilor a continuat cu recitaluri  cu interpreți îndrăgiți, din autorităti Rucarlocalitate sau invitați precum Emilia Ghinescu, , Nicu Paleru, Ilie Caraș, Ion de la Romania, Florin Vasilică și Grupul ,, Teleorman” , Bambi, Leo Iorga, Pacifica, Dinu și Deea Maxer, Ion Ghițulescu, Gabriel Dorobanțu,  Ovidiu Furnea,  Andy – C.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor/ reporter Georgiana Raicu, Ionuț Cocârlău, op. Imag. Editare și montaj TV ing. Viorel Raicu.

Reclame