imgAstăzi, pe 20  iulie, se sărbătorește Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul.

 Sfântul Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.gethumbnew

Acesta a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut, la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerând că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică. Povestea spune că a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâu

felicitari-sf-ilie-2_46931400

l Cherit, în Hozeva.

Potrivit tradiţiei locului, aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai. Sfinţii Părinţi spun că Moise şi Ilie au fost prezenţi la Schimbarea la Faţă de pe Tabor, pentru a li se îndeplini dorinţa de a vedea faţa lui Dumnezeu prin chipul schimbat în

felicitare-sf-ilie-5

 lumina lui Hristos.

 În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul care i l-au pricinuit. Şi, pentru că dracii înspăimântaţi se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar în trupul unor animale, Sfântul Ilie îi trăsneşte năprasnic, pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.

 În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi. 

 Datini și obiceiuri

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

Şi tot de Sfântul Ilie, sunt adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece. 

ziua-aviatiei

De asemenea se mai spune că nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu cădea grindina, obiceiul acesta fiind păstrat şi astăzi.

Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
Tradiţia spune că dacă ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară. felicitari-sf-ilie-2_46931400Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Prof. Mihai Nuță

 La mulți ani tuturor prietenilor și colaboratorilor noștri dar și membrilor familiilor lor care poartă numele Sf. prooroc Ilie!

 La mulți ani Aviatorilor Români!

Reclame