Primăria Ocnele MariCasa de Cultură ,,Mircea Demetriade” din Ocnele Mari, va fi gazda, luni, 09 iulie a.c., ora 10.00  a gazda celei de-a VIII-a ediție a Memorialului ,, Vasile Militaru”, ocazie cu care autoritățile locale, dar și urmașii celor încarcerați la penitenciarul  din Salina Ocnița.

 Ceremonia se va desfășura mai târziu în fața statuii din bronz din Ocnița, monument dedicat  tuturor eroilor și martirilor deținuti politici din perioada 1945-1989. Memorialul Vasile MilitaruEvenimentul va continua cu o ceremonie militară de aducere aminte si cinstire, moderată de Eugen Petrescu. Statuia este aşezată pe locul fostei saline din Ocniţa și a fost concepută de sculptorul, pictorul şi ziaristul Petre Cichirdan în anul 2004. Aici au fost descoperite plăcile cu numele celor care au pătimit în închisoarea din Ocnele Mari, motiv pentru care va foi oficiată o slujbă de pomenire pentru toţi eroii neamului românesc.

 memorial_vasile_militaru_w747_h373_q100Cei prezenți în frunte cu primarul orașului, Mihai Pătru, vor depune coroane și jerbe de flori pe  mai multe coroane de flori.

Marele poet anticomunist este comemorat, la iniţiativa părintelui Petre Veţeleanu – paroh în Ocnele Mari, anual, începând din anul 2000, de către autorităţile locale şi oamenii de cultură din oraș, dar și din Rm Vâlcea. Festivalul de poezie datează, însă, numai de trei ani. Au loc vizite la Monumentul Deţinuţilor Politici din Ocniţa, slujbe de pomenire a poetului, la cimitirul Bozasca, un medalion literar comemorativ, un concurs de  Poezie religioasă şi o expoziţie de icoane.

 Cine a fost Vasile Militaru

Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1885, în localitatea Dobreni, județul Ilfov. A fost un scriitor român naționalist și a avut de suferit datorită regimului comunist din România.

Vasile Militaru

Debutează cu versuri la 15 ani. Primul volum de versuri, ,,Strop de rouă” îi apare în 1919. Fiind remarcat de mai mulți oameni de cultură precum Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu,  începe să publice în ziarul Universul între anii 19271930

Devine cunoscut printr-o serie de fabule publicate în publicațiile ,,Drum nou” și ,,Porunca Vremii, fondată în 1932 de Ilie Rădulescu. Temele predilecte ale poeziei sale sunt ortodoxia, naționalismul, oamenii simpli, antisemitismul, satul românesc. Pentru volumul ,,Psaltirea în versuri (1939) va fi premiat de Academia Română. Opera sa de căpătâi rămâne ,,Divina zidire, la care a lucrat peste 25 de ani. ,,Divina Zidire” reprezintă Biblia versificată și ilustrată. În perioada interbelică s-a impus ca unul dintre cei mai agresivi reprezentanți ai literaturii cu tentă xenofob-rasistă.

Vasile Militaru a fost căsătorit cu

inchisoarea-ocnele-mari

 Ecaterina (Telly) Barbu și a locuit în București. După anul 1933, se apropie de Mișcarea Legionară și dedică legionarilor mai multe poezii, printre care ,,Purtătorii torței” și ,,Bucură-te țară”. Poeziile legionare se vor publica în volumul ,,Temelie de veac nou”, apărut în aprilie 1938 la Editura Cartea Românească, sub pseudonimul Radu Barda. Această creație avea să fie unul dintre capetele principale de acuzare în procesele politice ce vor urma. Vasile Militaru alege să semneze o parte dintre poeziile sale cu pseudonimul Radu Barda. Tot cu acest pseudonim semnează articole și poezii violent antisemite în ziarul ,,Porunca vremii”, ziar subintitulat ,,Tribuna zilnică de luptă național creștină”.

Vasile Militaru este autorul real al celebrei poezii ,,A venit aseară mama”, dedicată prietenului său George Enescu în 1930 și atribuită mult timp (70 de ani) lui George Coșbuc. George Enescu a pus-o pe note în scurt timp fiind o capodoperă a genului. A fost bun prieten cu Sandu Tudor, pe numele său adevărat Alexandru Teodorescu, gazetar, poet, monah român din perioada interbelică, cunoscut și sub numele de Monahul Agaton de la Mănăstirea Antim sau Daniil de la Rarău.

 Vasile Militaru fost arestat la 8 ianuarie 1959, pe când avea 74 de ani iar pe  20 iunie din același an a fost condamnat la 32 ani de închisoare, pentru „crimă de uneltire contra orânduirii sociale” și pentru „delictul de deținere de publicații interzise”, la 10 ani de degradare civilă și la confiscarea totală a averii personale. Vasile Militaru a trecut la cele veșnice la 8 iulie 1959, în închisoarea din Ocnele Mari, județul Vâlcea.

 Georgiana Raicu

Reclame