aparate-radar-tip-pistol-636x393-1Proiectul de lege care reglementează utilizarea radarelor a fost modificat și presupune acum ca polițiștii să utilizeze dispozitivele doar în locuri semnalate prin panouri rutiere cu cel puțin 500 de metri înainte.

Proiectul a ajuns la Comisia Juridică și Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaților, acolo unde a suferit o nouă modificare radicală. Astfel, pe lângă faptul că radarele ar urma să fie folosite doar pe mașini inscripționate, au apărut două noi condiții pentru utilizarea acestora.

Prima noutate este că utilizarea radarele trebuie anunțată de polițiști prin intermediul unor panouri rutiere amplasate cu cel puțin 500 de metri înainte. „Maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”, se arătă în noul proiect de lege.

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul.ro, Senatul a adoptat, cu 92 de voturi „pentru“ şi Radar-Politia-Rutiera-1170x658unul „împotrivă“, propunerea legislativă a 16 deputaţi şi senatori PNL, de modificare a articolului privind „Răspunderea contravenţională“, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice. Concret, potrivit proiectului de lege, şoferii nu vor mai putea fi sancţionaţi de către poliţiştii care nu poartă uniformele specifice şi nu folosesc o maşină cu însemnele poliţiei. Pentru a deveni însă lege, propunerea mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Dacă modificarea legislativă intră în vigoare, poliţiştii nu vor mai putea folosi nici pistoalele radar la o distanţă mai mare de 10 metri de o maşină inscripţionată, care le semnalează prezenţa. Iniţiatorii susţin că scopul principal al iniţiativei este acela de a schimba situaţia actuală, în care poliţiştii rutieri se concentrează, cel mai des, pe activităţi de constatare şi aplicare de sancţiuni şi nu desfăşoară suficiente acţiuni de prevenţie a accidentelor.

Dep. Eugen NeațăFost polițist, deputatul vâlcean Eugen Neață,  susține proiectul

Deputatul vâlcean, Eugen Neață, a ținut să facă public imediat această lege, pe pagina sa de socializare, explicând că: ,,De-a lungul timpului am vorbit și am ridicat problema excesului abuziv de putere pe care instituțiile statului îl exercită asupra societății civile și despre faptul că acestea s-au îndepărtat de cetățeni, de problemele reale cu care aceștia se confruntă. Alături de colegii mei parlamentari am reușit prin inițiativele legislative propuse să stopăm o parte din aceste abuzuri și vom continua înlăturarea acestora.

Una dintre problemele ridicate de societatea civilă a fost cu privire la modul de aplicare a legii privind circulația pe drumurile publice.
Problema ridicată cel mai des se referă la faptul că polițiștii rutieri se concentrează cu precădere pentru a colecta așa numitele “norme de amenzi” prin folosirea aparatelor radar, fixe sau mobile, instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere, fără risc rutier, ascunși în diverse locuri și nu întreprind în nici un fel acțiuni de prevenție a producerii evenimentelor rutiere nedorite.
Pentru a rezolva această situație a fost inițiat proiectul legislativ Pl-x 112/2018 care are ca scop principal corectare Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice astfel încât aceasta să își atingă scopul său inițial – prevenirea accidentelor rutiere și dobândirea unui comportament responsabil al conducătorilor auto.

Proiectul a fost votat astăzi, în plenul Camerei Deputaților (cameră decizională) și are ca obiect de reglementare modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în sensul instituirii unor dispoziţii referitoare la obligativitatea purtării uniformei de către poliţiştii rutieri şi de frontieră, constatarea contravenţiilor numai cu mijloace tehnice certificate, instalarea dispozitivelor destinate măsurării vitezei numai pe autovehicule ce poartă însemne distinctive, precum şi sancţionarea cu nulitate absolută a procesului verbal de constatare a contavenţiei, care nu respectă forma şi conţinutul stabilite prin regulament.” A punctat parlamentarul vâlcean, Eugen Neață, unul dintre susținătorii acestui proiect legislativ.

 Scopul: Polițiști se ocupă de amenzi și nu de prevenție!

Așadar, poliţiştii nu vor mai putea folosi nici pistoalele radar la o distanţă mai mare de 10 metri de o maşină inscripţionată, care le semnalează prezenţa. Iniţiatorii susţin că scopul principal al iniţiativei este acela de a schimba situaţia actuală, în care poliţiştii rutieri se concentrează, cel mai des, pe activităţi de constatare şi aplicare de sancţiuni şi nu desfăşoară suficiente acţiuni de prevenţie a accidentelor.
Se pare că polițiștii nu prea văd cu ,, ochi buni” această schimbare legislativă şi spun că noile prevederi vor da apă la moară celor obişnuiţi să calce mai tare pedala de acceleraţie. „Este o penalizare a atitudinii de vânătoare din partea Poliţiei. Mulţi au acuzat acest comportament. Nu ştiu însă dacă asta va afecta sau nu siguranţa în trafic. Fiind la vedere, unii ar putea fi tentaţi să circule cu viteză mai mare. Oamenii vor fi, cumva, încurajaţi, ca doar în momentul în care văd radarul să respecte viteza legală” declară reprezentații Poliției, printre altele.

Limită de viteză 70 km/ oră în localitate

De asemenea, deputatul USR Cătălin Rădulescu a precizat că a cerut Poliţiei ca în două săptămâni să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei rutiere, astfel încât limita de viteză în toate localităţile să fie de 70 de kilometri pe oră. „Noi vom face o modificare la Codul Rutier, şi anume am cerut Poliţiei ca în termen de două săptămâni să găsească o soluţie ei singuri, astfel încât să fie uniformă peste toţi. Să nu existe localităţi unde limita este 50 (de kilometri pe oră – n.r.) şi în altele 70. Adică să fie peste tot 70. Cum o vor face, treaba lor. Hai să îi punem să mai muncească şi cu creierul decât numai cu buzunarul cetăţenului”, a spus Rădulescu.

 Georgiana Raicu

Reclame