inundatii vaideniPloile căzute în averse puternice  sâmbătă după- amiază în județeul Argeș, au afectat un drum naţional care a fost  acoperit de apă și viitură al cărei nivel a ajuns la un metru.

Zeci de pompierii din cadru ISU Argerș au intervenit pentru evacuarea apei din curţi şi de pe drumuri. Ploile torenţiale din ultimele ore au provocat inundaţii în mai multe zone din judeţul Argeş, unde pompierii intervin, sâmbătă după amiază, pentru evacuarea apei cu motopompe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Mădălina Epure, echipaje de intervenţie evacuează apa din comunele Mihăieşti şi Stâlpeni, unde apele acoperă mai multe curţi.

De asemenea, drumul naţional 73 a fost acoperit de viituri, pe acest tronson nivelul apeiinundatii - Copie depăşind un metru. În zonele afectate de inundații nu au fost semnalate victime şi nici case în care să fi intrat apa.

Din păcate, cu doar terei zile înainte, alte zece localități argeșene au avut de suferit de pe urma ploilor torențiale căzute. Astfel că sute de gospodării  din Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Albota, Bradu, Albeşti de Argeş, Băiculeşti, Budeasa Mică, Miceşti şi Mălureni, au fost afectate de  revărsarea cursurilor de apă din zonă .

În aceiași perioadă, în urma avariilor, aproximativ 7.000 de consumatori din localităţile Mălureni, Valea Iaşului, Drăganu, Cotmeana, Morăreşti, Mioveni, Miceşti, Mărăcineni au rămas fără energie electrică, echipele companiei CEZ aflându-se pe teren şi lucrând pentru remedierea acestora.

cod portocaliuANMH anunță că în intervalul 8- 10 iulie orele 21.00, va fi Cod Galben de ploi cu  instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă în 24 de județe ale țării.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

De asemenea în  același interval de timp, în zonele deluroase şi la munte, precum   încod-portocaliu-inundatii Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse 70-80 l/mp.

 

Georgiana Raicu

 

Reclame