SJU Slatina2Spitalul Județean de Urgență Slatina,  se află în momentul de față într-o serie de reabilitări și modernizări care se vor ridica la 150 de miliarde lei vechi, alocate de CJ Olt, numai în acest an.  

 Directorul Spitalului, Cătălin Rotea spune, într-un interviu pentru VGtv Regional, că deja au fost demarate licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea clădirii în care a funcționat Școala Postliceală ,, Christiana”, aflată în apropierea SJU,  în care se va reloca Secţia de Psihiatrie de pe strada  Drăgănești improprie, după cum s-a constatat, actului medical adecvat.

De asemenea acesta a mai spus că licitaţia pentru reabilitarea Blocului Medical, a fost demarată,  au fost făcute studii de fezabilitate şi indicatori tehnico-economici aprobaţi pentru reabilitarea Secţiei de Pneumologie de la Scorniceşti, etajele doi și trei, dar și pentru construcţia unei pasarele între Corpul Central şi Blocul Medical, pentru ca

Catalin Rotea
Catalin Rotea

bolnavii de cancer și cei cu ciroză să nu mai fi transportați cu targa prin curtea spitalului ,,prin ploaie, prin zăpadă cu pătura pe ei. ”. Banii vor venii de la Compania Națională de Investiții, Cosiliul Județean Olt și Ministerul Sănătății.” A precizat pentru început Cătălin Rotea, care a continuat cu alte investiții începute în acest an: „Am semnat contractele de achiziții pentru mai multe echipamente. Cea mai importantă este o linie chirurgicală laparoscopică, în valoare de 1,1 milioane de lei, care va ajunge în spital până la sfârşitul lunii iulie. Achiziționăm și un aparat de radiologie fix, ce va fi amplasat în blocul medical. Pacienții o să beneficieze de investigații pe un ecograf nou. Pentru Secția Terapie Intensivă aducem un aparat de anestezie, iar pentru Neonatologie un ventilator mecanic, dar și o instalație radiologică pentru Secția de Urologie. Fondurile alocate de CJ Olt anul acesta pentru reparații și aparatură sunt de 15 milioane de lei“, ne-a precizat managerul blocul-materno-infantil-sju-slatinaSpitalului Județean Slatina.

Rotea a mai adăugat că se va face și o extinderea a Blocului Operator cu două săli de operaţii și în acest sens, Compania Naţională de Investiţii va demara licitaţia pentru reabilitarea Corpului Central, iar Consiliul Judeţean Olt aşteaptă aprobarea pe fonduri europene pentru reabilitarea termică a tuturor clădirilor, iar anul acesta va fi achiziționată aparatură medicală și echipamente în valoare de 60 miliarde lei.

Ministra sanatatii

În urmă cu  o săptămână, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit la Slatina, pentru a vizita  Spitalul Județean de Urgență, unde se tratează anual peste 40.000 de persoane. Managerul spitalului Cătălin Rotea,  dar și vicepremierul Paul Stănescu, au invitat pe Sorina Pintea să viziteze două dintre secțiile spitalului care au fost renovate dec curând, respectiv Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Slatina și patru etaje ale blocului Materno- Infantil, respectiv secţiile Neonatologie, Obstetrică- Ginecologie și Pediatrie, o investiție care a costat nu mai puțin de 30 miliarde lei vechi.

Unitatea medicală de la Slatina va mai primi încă 2 miliarde lei vechi pentru reabilitarea corpului  în care se află Direcția de Sănătate Publică. Cu alte cinci miliarde lei vechi vor fi reabilitate secțiile Oncologie, Medicină Internă, Gastroenterologie, Diabet și Nefrologie.,, Vorbim de un contract de execuție de cca cinci miliarde lei care a fost semnat chiar ieri ( 5 iulie 2018- n.r.), iar lucrările vor începe săptămânile următoare, după ce se va finaliza proiectul tehnic la secțiile Oncologie, Medicină Internă, Gastroenterologie, Diabet și Nefrologie. Acest corp de clădire va fi Bloc Materno infantilrenovat integral până la finalul anului următor, aproximativ 16 luni.” A mai precizat Rotea.

Potrivit lui șefului SJU Slatina, unitatea medicală va intra în curând în reparații capitale și modernizare iar  până la sfârșitul  lui 2020 lucrările vor fi finalizate.

Întrebat de redactorul VGtv Regional, ce părere are despre faptul că ministrul Sănătății, Sorina Pintea a  precizat că din analizele făcute a rezultat că  Centrele de Permanență din Olt nu prea sunt rentabile, Rotea a ținut să precizeze că într-adevăr, numărul pacienților de a UPU crește în fiecare an cam cu 30 %, doar că 32 % dintre cei care vin aici  au nevoi urgente și rămân internați. Din păcate, așa se face că la Unitatea Primiri Urgențe, medicii de

UPU Slatina

gardă abia fac față și timpii de așteptare sunt destul de mari. Așa se face că unii pacienții cu probleme grave de sănătate trebuie să aștepte după cei  care sunt cu  probleme minore care ar putea să le trateze la medicii de familie sau la Centrele de Permanență.

Din punctul său de vedere, medicii de familie ar trebui să conștientizeze pacienții despre faptul că  nu pot chema Salvarea pentru orice problemă, timp în care altcineva ar putea

avea mai multă nevoie.

În acest sens, la nivelul Ministerului Sănătății, se vor face evaluări ale tuturor Centrelor de Permanență, iar cele ineficiente să fie închise.

Fondurile date de CJ Olt anul acesta pentru medicamente este de 8 milioane de lei. De asemenea, în curând va sosi și aparatura medicală laparoscopică, care costă un milion de lei, un nou aparat de radiologie în valoare de 1,5 milioane lei. S-au achiziționat până acum un aparat de anestezie, ventilatoare mecanice pentru terapie și neonatologie.

SJU Slatina

,,Deci din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală, pot spune că până la finele acestui an, avem o dotare destul de bună, pentru ceea ce tratăm noi la nivelul Slatinei. Din punct de vedere al personalului medical. Mereu vor fi probleme, pentru că ne confruntăm cu lipsa de medici chiar în domeniul urgențelor. Numărul total al pacienților care se prezintă la UPU este de peste 5000 persoane pe lună și avem doar opt medici pe această unitate, volumul de muncă fiind foarte mare. Am scos la concurs două posturi de medici, chiar săptămâna trecută. A mai fost date și anul trecut aceste două posturi, însă nu s-a prezentat nimeni. Sper ca de această dată să vină cineva să câștige concursul. De asemenea vom organiza concurs de medici pentru medici pentru că avem de medici oncolog, unul pentru medicină internă și două posturi pentru chirurgie și ortopedie infantilă, pentru că , din păcate, avem doar 

spital scornicesti- reabilitare et 2și 3

un medic pe toată secția.”   A conchis directorul SJU Slatina, Cătălin Rotea.

Mai multe amănunte într-un interviu înregistrat pentru VGtv Regional realizat de redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj TV ing. Viorel Raicu.

Reclame