Grație lui Adrian Mircea Bondoc, proprietarul pensiunii Cerna ( foto) de la Vaideeni, săptămâna trecută s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului Sculptorilor cu Drujba 2018, singurul de acest gen din ţară, în cadrul căruia va fi creat un parc unic de joacă, cu personaje din poveștile românești.
Pe perioada festivalului-concurs gazda a întreținut concurenții cu vițel la proțap, cântece și dansuri din folclor, povești și întâmplări legate de lumea basmelor, dar și declarații de susținere din partea primarului Daniel Achim Băluță, dar și a altor oficialități și a reprezentantului Huqsvarna, sponsorul evenimentului.
Tema este basmul românesc, cu personajele aproape pierdute din cărțile copilăriei pentru generațiile de peste 40 de ani, iar în urma tragerii la sorți iată ce a fost desemnat să realizeze fiecare sculptor:
- Gabi Rizea din Dolj, i-a revenit misiunea să dea ,,viață” lui ,,Roșu Împărat”
2. Mihai Iasinovschi din Caraș- Severin a realizat,, Ursul păcălit de Vulpe” sceneta cu măsuța și scaunele
3. George Bostănică din Vrancea- ,,Fomilă și Gerilă”
4. Vasile Koter din Satu Mare – Ochilă
5. Ioan Ungur Ioan din Mures – Verde Imparat
6. Viorel Rădăcină din Brasov – Lungilă
7. Ionuț Hodor dinMaramures – Decoruri copii
8. Gabriel Pătrasc din Ilfov – Harap Alb
9. Gabriel Cernat DG DG din Prahova – Decoruri traseu echilibru (bufnițe, veverițe, șoricei, iepurași)
10. Adrian Voican din Valcea – Setilă în butoi
Meșterii sculptori cu drujba de la Vaideeni au avut la dispoziție o săptămână pentru a transforma buștenii puși la dispoziție de gazdă în personajele mai sus menționate pentru a aminti celor mici de fascinanta lume a basmelor.
Artiștii au adăugat decorului prinți și prințese, tot felul de păsări, şoriceii, iepuraşii, veveriţe, dar și lucruri practice precum leagănele, toboganele, balansoarele sau platformele.
Concurenţii din echipa naţională de carveri a României vor promova într-un mod inedit valorile româneşti în dorinţa de a arăta copiilor frumuseţea basmelor, dansând Hora Unirii în Anul Centenarului, în ritmul drujbelor, la Cerna – Vaideeni, într-un spectacol unic în ţară, dar atât de apreciat la nivel mondial. Aceştia promovează o nouă artă, prin intermediul personajelor de basm care vor da naştere unui parc de joacă pentru copii unic în ţară, sub sloganul: „Satul românesc din alt punct de vedere”. Sculptorii au la dispoziţie o săptămână în care să transforme buturugi adunate de prin pădure în teme date: Artiştii veniţi în satul Cerna din comuna Vaideeni să-şi demonstreze talentul şi îndemânarea provin din Dolj, Caraş Severin, Satu Mare, Braşov, Maramureş, Ilfov, Prahova şi Vâlcea.
Georgiana Raicu