horezuOrașul Horezu din județul Vâlcea, a fost gazda celei de-a 48-a ediție a Târgului de Ceramică Românească, numită sugestiv ,, Cocoșul de Hurez”, desfășurat în perioada 1-3 iunie, la care au participat meşteri ceramişti din toate marile centre de ceramică din ţară şi chiar din străinătate.

 Primăria Orașului Horezu,  organizatorul evenimentului, au precizat că se preconizează ca pe perioada  desfășurării târgului,  la eveniment să participe cel puțin 20.000 de  vizitatori şi turişti.

„Meşteşug popular cu adânci rădăcini pe aceste meleaguri, olăritul a devenit cocosul de hurezemblema localităţii noastre, tradiţie care face cunoscut Horezu în ţară şi peste hotare. Târgul „Cocoşul de Hurez”, manifestare artistică naţională dedicată acestui străvechi meşteşug, a ajuns anul acesta la cea de-a 48-a ediţie, o ediţie de nivel european, prin participarea reprezentanţilor Asociaţiilor de ceramică din Franţa, Italia şi Spania. ” a declarat,  Nicolae Sărdărescu, primarul oraşului Horezu, la începutul evenimentului.

Cocosul de Hurez1Nicolae Sărdărescu, primarul orașului a invitat numeroase personalități  din sfera administrativă, politică sau egumenică. Printre aceștia i-am enumera pe IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea, primari din localitățile limitrofe, dar și parlamentari  vâlceni.

,,Am participat la invitația primarului Nicolae Sărdărescu, alături de președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, Înaltpreasfințitul Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, primari si colegii mei deputați PSD, la deschiderea Târgului Ceramicii Românești „Cocoșul de Hurez”.
Este un eveniment ce se desfășoară în fiecare an, recunoscut și la nivel internațional.
Avem un județ plin de cultură și tradiție, iar obiceiurile strămoșești sunt purtate și prezentate de fiecare generație.
Pornind de la tradiția străvechilor târguri de Moși, această manifestare se Eugen Neață cu ceramisticonstituie ca o frescă a creațiilor meșteșugarilor lutului din România.
Târgul ceramicii populare românești “COCOȘUL DE HUREZ“ reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naționale. Târgul găzduiește în fiecare an, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanță “Stejari”, festivalul culorilor și compozițiilor plastice transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meșterilor olari.

ceramica la HorezuIl felicit pe primarul orașului Horez, pentru modul în care a organizat evenimentul și pentru frumosul program!
Felicit meștesugarii care ne încântă cu creațile lor și ne fac mândri că suntem români!”
a precizat, deputatul vâlcean, Eugen Neață

Târgului de ceramică “COCOSUL DE HUREZ”  s-a înființat în vara anului 1971 când autoritățile locale din acea vreme sărbătoreau Festivalului de folclor “Cântecele Oltului” . Atunci s-au gândit, ca pe lângă frumusețea cântecului și dansului popular oltenesc, să dedice o parte și  artiștilor populari, meșteri ai lutului.
Parcul de la stejarii seculari, actuala locație a Târgului de Cermaică de la Horezu, a fost aleasă încă din 1974, când s-a desfășurat cea de-a a IV-a editie.  Peisajul este de o frumusețe uimitoare, iar meșterii olari au la dispoziție spații generoase pentru a-și expune creațiile.

 Așadar, cea de-a 48-a ediție  a  Târgului de Ceramică ,, Cocoșul de Hurez” a debutat  07-targul-de-ceramica-populara-romaneasca-cocosul-de-hurez-4565vineri , 1 iunie 2018 în Satul de vacanţă “Stejari”, când specialiștii au evaluat produsele din ceramică după care au selectat lucrările pentru  concurs, premiate sâmbătă, 2 iunie 2018 , în aceiași locație din Satul de vacanţă „Stejari”.
După celebra conferință de presă organizată de primarul Mircea Sărdărescu,  s-a trecut la degustarea produselor tradiţionale de Horezu, iar juriul s-a retras la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” pentru a stabilii cele  mai frumoase vase. Seara a avut loc un spectacol extraordinar oferit de Asociaţia GAL „Microregiunea Horezu” şi Primăria oraşului Horezu cu Olguţa Berbec, Cristian Bănăţeanu, Ionel Tudorache şi Taraful pe scena amplasată special pe  platoul din satul de vacanţă „Stejari”), urmată de recepţia oferită de Primăria oraşului Horezu pentru meşterii ceramişti.

Duminică, 03 iunie 2018 Satul de vacantă „Stejari”, a urmat program de prezentare a produselor de ceramică, după care un concurs de olărit pentru amatori „STRÂMBĂ ROATA”,
 În jurul prânzului, s-a desfășurat un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul “PERLA” al Şcolii Populare de Artă Cernăuţi, Ucraina şi Ansamblul Brăduleţul al Casei de Cultura “Constantin Brâncoveanu” din Horezu.

 Georgiana Raicu

Reclame