pasaport-roman-723x347_cPe masa Camerei Deputaților se află un proiect de lege, aprobat în prealabil de Senat, privind prelungirea valabilității pașaportului, o măsură îmbrățișată de o mare masă a populației, întrucât se scapă de birocrație și de aglomerația de la ghișee, mai ales pe timp de vară.

Propunerea legislativă modifică și completează art. 18 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, stabilind că valabilitatea pașapoartelor electronice, în funcție de vârstă, este următoarea:

– pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, pașaportul este valabil 3 ani;

– pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, pașaportul este valabil 5 ani;

– pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani, pașaportul este valabil 10 ani;

Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.

De asemenea, Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativă care prevede că „exercitarea de către o persoanp a dreptului la liberp circulație în străinătate se suspundă când aceasta este inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă, în condițiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligației de a nu părăsi o anumitp limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia”.

Proiectul se află pe masa Camerei Deputaților, care vor da votul final, urmând a fi transmis președintelui pentru promulgare și va intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Ionuț Andrei Cocârlău

Reclame