daciPentru toți locuitorii fostului ținut al Daciei, rămâne o enigma cum se înmormântau dacii, care era ritualul și cum arata un mormânt dacic. Aura Popescu, director al Căminului Cultural din Ocnele Mari, ne-a precizat că „până acum nu aveam niciun astfel de mormânt, însă acum am descoperit un întreg cimitir dacic. Au fost 18 morminte cercetate până acum”.

Pe 13 august a.c. se încearcă a se atrage atenția autorităților că la Ocnele Mari sunt lucruri masca de la Ocneabsolut formidabile, că este un interes național, că sunt unice. Există intenția de a se construi un muze în aer liber. Proiectul privind muzeul în aer liber a fost depus atât de profesorul Ovidiu Udrescu, cât și de Aura Popescu, la Ministerul Culturii, de unde se așteaptă un răspuns pozitiv.

Unul dintre cele mai interesante morminte le-am descoperit anul trecut, este cu o

Aura Popescu,Ovidiu Udrescu, Mihai Patru si Eva Moise
Ovidiu Udrescu,

perioadă anterioară celorlalte descoperite. Dacii se incinerau și se puneau în vase de lut și s-a renunțat la acest procedeu, fac această afirmație deoarece am găsit un mormând săpat în stângă, în forma unui vas mare. Se punea cenușa în vas, dar cel mai important pentru noi, sunt obiectele care se puneau în vas” a relatat pentru VGTV Regional, domnul Ovidiu Udrescu, președintele Fundației pentru Tineret Vâlcea.

Obiectele care se puneau în vas în funcție de statutul social. Oamenii care proveneau din familii înstărite, puneau obiecte numeroase și prețioase, pe când, în mormintele oamenilor săraci au fost găsite obiecte lipsite de valoare. Interesant, este faptul că, asemenea ca în zilele noastre, întocmai cu obiceiurile noastre, aproape niciun vas din cele descoperite, în care erau înmormântați dacii, nu era întreg, ele se spărgeau la groapă, exact ca în zilele noastre.

Profesorul Ovidiu Udrescu, a ținut să precizeze că „zona care ne interesează pe noi pentru construcția muzeului în aer liber se întinde pe o suprafață de 70 ha, este cea mai mare așezare dacică, după Sarmisegetuza”.

Acum se așteaptă răspunsul Minidaciaburidavasterului Culturii, deoarece cercetările, săpăturile, amenajările nu se fac decât cu aprobarea Ministerului Culturii.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com

Reporter Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocârlău, op. Imag. Editare și montaj TV, ing. Viorel Raicu.

Reclame