flacăra centenaruluiTripla sărbătoare de pe 9 mai- ziua Europei, e ziua în care România a devenit stat independent şi ziua în care amiralul Karl Donitz a semnat capitularea necondiţionată a Germaniei, în cel de-al doilea război mondial, a fost u prilej special pentru autoritățile județene din Argeș, ca să aprindă Flacăra centenarului la Muzeul din Golești.

Reamintim faptul că, în luna iunie a anului trecut, Consiliul Județean Argeș, Academia Română, DACIN SARA și alte personalități din viața publică au inițiat un proiect intitulat ”Respect pentru Valorile Naționale”, având drept obiectiv redescoperirea și readucerea în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc, proiect național la care au aderat mai multe județe și numeroase alte personalități.
Sub egida ”Respect pentru Valorile Naționale”, Consiliul Județean Argeș a inițiat seria manifestărilor intitulată ”Flacăra Centenarului”, pentru a aduce recunoștință eroilor care s-au jertfit pentru o Românie Unită.

Oficiile de aprindere a ,,Flăcării Centenarului” a au fost făcute de șeful administrației județene, Dan Manu, care a transmis și un mesaj despre flacăra centenarului la golestiimportanța acestui eveniment. „Flacăra Centenarului va ajunge, începând de astăzi, din Argeș în întreaga țară. Și asta pentru că astăzi, 9 mai 2018, la Muzeul Golești, a avut loc ceremonia de de transmitere a Flăcării Centenarului către Asociația Comunelor din România, prin președintele ACoR, Emil Drăghici.
Un moment impresionant, la care, alături de mine și vicepreședintele Ion Mînzînă, au participat acad. Răzvan Theodorescu – vicepreședintele Academiei Române, regizorul Șerban Marinescu – președintele DACIN Flacara-Golesti-09052018ASARA, realizatoarea tv Lucia Hossu Longin, prof. univ. dr. Șerban Valeca – membru al grupului de inițiativă “Respect pentru Valorile Naționale”, prefectul Emilian Dragnea, subprefectul Adrian Bughiu, peste 100 de primari din Argeș și din țară, împreună cu președintele Asociației Comunelor din România Filiala Argeș, Ion Dumitru primarul comunei Albota, consilieri județeni, reprezentați ai instituțiilor de cultură și instituțiilor deconcentrate din județ.
De la Golești, locul unde pe 23 ianuarie a fost aprinsă pentru prima dată, Flacăra Centenarului a plecat spre Iași, un gest simbolic ce va fi realizat de Asociația Comunelor din România, urmând a fi depusă în aceeași zi în mai multe localități din țară, pe traseul Argeș – Iași, iar apoi la Chișinău.
Și prin ceea ce am întreprins , la Golești, un eveniment ce are ca mesaj principal,respectul pentru valorile naționale și pentru istoria acestui neam, vreau să invit încă o dată generațiile de astăzi să nu mai fie atât de radicalizate, să nu mai fie într-o permanent ceartă, iar anul 2018, Flacara-Golesti-09052018AaAnul Centenarului, să reprezinte un nou început pentru România. De aceea invit la toleranță, la construcție, la ceea ce este bun și ne unește pe aceste meleaguri naționale. De asemenea, de aici, de la Golești, vreau să dau un mesaj foarte clar generațiilor tinere să învețe să respecte, să promoveze și să protejeze valorile naționale. Să nu uite niciodată că România are valori naționale și că trebuie să fim mândri că suntem români.
Cu această ocazie, președintele ACoR, Emil Drăghici, mi-a înmânat o diplomă în semn de apreciere pentru inițierea proiectului “Flacăra Centenarului”, simbol al respectului și recunoștinței față de înaintașii noștri implicați în realizarea României Moderne. La rândul meu i-am oferit președintelui ACoR Monografia Județului Argeș, monografie ce cuprinde istoria și cultura județului nostru.
Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.
În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel, evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine
.” A ținut să precizeze, Dan Manu, președintele CJ Argeș, adăugând că ,,Flacăra Centenarului a început să fie depusă în fiecare localitate a județului Argeș, unde autoritățile locale aduc un omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial, Consiliul Județean Argeș acordând, simbolic, urmașilor celor care s-au jertfit, în semn de respect, câte o diplomă centenară. Punctul terminus al traseului Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localitățile județului, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018″.

Georgiana Raicu

Reclame