ocneVestigiile descoperite pe teritoriul orașului Ocnele Mari, au demonstrat că această zonă a fost locuită încă din Sec. 1 înainte de Hristos.

Epoca clasică a culturii dacice reprezintă perioada secolelor I a.Chr – I p. Chr şi corespunde, practic, etapei de început a domniei regelui Burebista, sfârşindu-se cu domnia lui Decebal şi cu transformarea Daciei în provincie a Imperiului Roman.

Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din

Aura Popescu,Ovidiu Udrescu, Mihai Patru si Eva Moise
Aura Popescu,Ovidiu Udrescu, Mihai Patru si Eva Moise

perioada clasică. Echipa care a făcut excepționala descoperire a fost condusă de către conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu şi formată din Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociş, Corneliu Beldiman, Laurențiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul județean Vâlcea), Ion Tuțulescu (Muzeul județean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul judeţean Vâlcea), Andrei Robert şi din studenții şi masteranzii Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Pitești, specializarea Istorie.

Ovidiu Udrescu, președintele Fundației pentru Tineret Vâlcea a declarat că „Faptul că deformezi adevărul istoric este un neadevăr, nu este normal, nu știu de unde provine chestiunea asta, pentru că nu avem nevoie de așa ceva, deoarece istoria poporului român este atât de măreață, că nu avem nevoie de exagerări sau de minciuni. Dacă grecii pentru orice piatră spun că au istorie, normal, mințind, la noi lucrurile stau altfel: Nu știm să ne vindem marfa!”.

Turismocne sapaturiul trebuie să se dezvolte la Ocnele Mari și ar fi păcat dacă nu s-ar face asta. A fost inaugurată și un element turistic nou: Pârtia de la Obârșia Loctrului.

Bulgarii sunt un exemplu extraordinar de bun pentru români, în ceea ce privește cercetare și punerea în valoare a obiectivelor turistice. Aceștia au un cult special față de istorie, pentru lumea tracică care a cuprins toată partea Balcanilor și zona noastră, și este extraordinar în ce ritm alert au putut să sape în ultimii ani de zile și să pună în valoare toate cele descoperite.

Dacă la Bulgari cercetările privind istoria au un ritm alert, în România, stăm foarte slab la acest capitol. „Procesul în care este cercetat la noi este de 5%  din ce s-a identificat că există, însă sunt zone de care nu știm. În ceea ce privește, de exemplu, lumea aceasta tracică și mai ales dinastiile din acea perioadă, când erau înmormântați în acești tomuri mari, movile de pământ. În Bulgaria acești tumulii sunt aproape epuizați în cercetare. La noi, numărul tumulilor  care au fost identificați sunt 5.000 dintre care au fost cercetați doar 2, aceștia fiind cercetați deoarece au fost dacijefuiți” spune Ovidiu Udrescu.

Cozile cu turiștii care merg în Bulgaria să viziteze tumulii se întind pe kilometri, mai ales în week-end-uri. Acolo tumulii imediat descoperiți sunt puși în valoare, însă în România nu se întâmplă asta. Investiția în cercetare ca să poți valorifica tumulii este minimală deță de beneficiile pe termen foarte scurt.

La Situ de la Ocnele Mari, cu o întrerupere de vreo 10 ani de zile, se sapă de prin anii 50 și iată că nu se știe câte generații mai au de săpat. Descoperirile se află în expoziție la Muzeul Județean Vâlcea, nu ca în majoritatea cazurilor, la Muzeul Național. Este un caz fericit pentru noi că lucrurile rămân în Vâlcea. Vorbim despre descoperiri  precum „masca de bronz”, dar și alte multe lucruri prețioase” a ținut să menționeze Ovidiu Udrescu.

Ocnele Mari este un ținut locuit cu mult înainte de daci, undeva la mai mult de 4.000 de ani, însă nu este o certitudine pentru că nu au fost terminate încă cercetările.

Ce a mai dezvăluit, în exclusivitate pentru VGtv Regional, Ovidiu Udrescu, președintele Fundației Pentru Tineret Vâlcea, vă invităm să iurmăriți interviul realizat de Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocârlău, op. imag. editare și montaj TV ing. Viorel Raicu. http://www.vgtvregional.cabanova.com

Reclame