Mihai Pătru, primar Ocnele Mari - CopiePrimarul Mihai Pătru de la Ocnele Mari, ar putea fi beneficiarul unei investiții unicat în România realizată printr-un parteneriat public-privat, care ar rezolva problema persoanelor diagnosticate cu cancer, una dintre cele mai grave boli ale acestui mileniu. La începutul acestei săptămâni, un reprezentat al unei firme canadiene cu sediul la Londra, a propus edilului din ocnele mari să construiască o clinică de oncologie, unde vor fi tratați cei peste 7.000 de bolnavi din Vâlcea.

Potrivit, Evei Moise, reprezentatul companiei străine, manager de proiect pe România, Eva Moise si Mihai Pătru, ocnecompania va investi 7 milioane de euro în această clinică, iar autoritățile locale din Ocnele Mari, vor pune la dispoziție doar terenul pe care se va construi. Timp de cinci ani de buna desfășurare a activității medicale din clinică se va ocupa compania străină, după care va trece în administrarea autorităților locale. În acest timp personalul medical, dar și cel auxiliar vor merge la specializări în Londra, Italia, sau altă țară a UE, unde compania își desfășoară activitatea.

Eva Moise si Mihai PătruDe asemenea, aceasta a mai precizat că aici se va face fizioterapie și radioterapie, însă analizele se vor face doar în spitalele pe care compania canadiană le va construi în România. Trebuie precizat faptul, că în prețul de cost al clinicii intră și aparatura medicală de ultimă generație.
Primarul Mihai Pătru, s-a arătat foarte încântat de interesul arătat de compania canadiană și a pus la dispoziție o clădire aflată în custodia primăriei, începută, dar neterminată din cauza unor probleme ale firmei constructoare.  Cel mai probabil aici va fi construită clinica.

Până la închiderea ediției din această săptămână, Eva Moise, managerul de proiect, a

Viitoarea clinică de oncologie de la ocnele mari
locul unde va fi construit spitalul de oncologie

dezvăluit faptul că, în urma raportului făcut către șefii săi, a imaginilor văzute cu orașul și peisajele din jur, aici ar putea fi construit un spital. În acest sens,

spital-oncologic-pediatric.jpgDe asemenea, Eva Moise a mai precizat că, după obținerea aprobărilor,  compania canadiană a semnat un contract pentru construirea a 700 de spitale de oncologie în Polonia. Speră ca și factorii de răspundere din România să fie și ei la fel de cooperanți și operativi și să demareze cât mai repede având în vedere numărul foarte mare de persoane diagnosticate cu cancer în diferite stadii ( peste 1 milion de bolnavi!), iar alte câteva mii mor anual.chinezi-la-ocnele-mari-copy

De exemplu, în Județul Vâlcea se află, potrivit studiilor efectuate, peste 5.000 de bolnavi diagnosticați cu cancer, în Argeș, peste 7.200, iar în Olt sunt 24.000, o cifră alarmantă care se datorează poluării Uzinei de Aluminiu.

Tot statistica arată că cele mai multe cazuri de cancer se află în partea de est a țării, în zona Moldovei, acest lucru datorându-se exploziei centralei nucleare de la Cernobîl ( Rusia) în urmă cu peste 30 de ani.

În anii trecuți, niște investitori chinezi au venit de mai multe ori în Ocnele Mari, atrași de aerul curat, apa sărată și peisajele frumoase,  pentru a construi un spital postoperatoiu. Din păcate,  această investiție nu s-a realizat, iar chinezii au dispărut la fel cum au și apărut.  „Ne-am gândit că dacă cu chinezii nu a fost nimic serios, ne-am gândit să ne orientăm spre parteneriatul public-privat, care este unul mai benefic pentru a veni în sprijinul cetățeanului” a ținut să precizeze primarul orașului Ocnele Mari, Mihai Pătru.

Eva Moise
Eva Moise

Eva Moise ( foto), reprezentantul companiei canadiene, a declarat într-un interviu pentru VG TV Regional, re4alizat chiar la sediul primăriei din Ocnele Mari că: „Este vorba de o Clinică de cancer. Din discuțiile cu domnul primar a rezultat că vom beneficia de un teren cu o suprafață destul de mare. Această clinică  de cancer va fi una dintre cele mai performante clinici din România, ridicându-se la standardele Uniunii Europene. Va fi un parteneriat public-privat, unde investiția va fi asigurată  de compania canadiană. Valoarea investiției este de 7 mil. euro”.

Acest parteneriat, dintre compania canadiană și municipalitatea din Ocnele Marin va fi primul parteneriat între public și privat din România.

În această clinică vor fi servicii de radioterapie și chimioterapie, deoarece pentru partea e chirurgie ar fi necesar un spital, dar momentan, în Ocnele Mari, investitorii se vor primăria ocnele mari 2rezuma  doar la o clinică specializată  în cancer doar pe partea  de chimioterapie și radioterapie, cu aparatură de ultimă generație adusă din America.

La studiul de caz realizat de reprezentanții companiei, a rezultat în jur de 5.000 de bolnavi de cancer în județul Vâlcea și aproape 1 mil. de bolnavi de cancer la nivelul întregii țări. Potrivit ultimului Raport al UE, din păcate, România ocupă ultimul loc în sănătate, în dezvoltarea sănătății.

Primăria Ocnele MariTot compania canadiană va utila această clinică cu toată aparatura necesară tratării cu radioterapie și chimioterapie, aparatură de ultimă generație. „După recuperarea investiției de 7 mil. de euro, clinica va trece în proprietatea primăriei” a spus domnișoara Eva Moise.

Încântat de investiția cere se va realiza în orașul său, primarul Mihai Pătru, în finalul interviului, a spus:  „Să obții o asemenea investiție într-un oraș în  care se credea că nu se mai poate realiza nimic, după cum vedeți, venim din urmă și vom face prima investiție de acest gen din România, va fi ceva magnific”.

În sprijinul investitorului, autoritățile publice locale se vor ocupa de infrastructură.

DSC_0181(1)
Primăria Ocnele Mari

Astfel, în câteva zile începe o investiție foarte frumoasă în centrul orașului, iar canalizarea este în proporție de 50-60% finalizată. Primarul mai are de asfaltat și artera principală care conduce spre Stația de Epurare Copăcelu.

Mai multe amănunte la VGtv Regional, Vâlcea, http://www.vgtvregional.cabanova.com

Reporter Georgiana Raicu, redactor Ionuț Andrei Cocîrlău op. imag., montaj și editare TV, ing. Viorel Raicu,

Reclame