4225890-mediafax-foto-stefan-micsik În mai multe zone din România există obiceiuri și tradiții de Paşte păstrate cu sfințenie de la strămoși, ritualuri care aduc frumusețe locurilor și demonstrează că Paștele nu înseamnă, precum la oraș, doar masa îmbelșugată și cadouri aduse de Iepuraș.
Tradiţiile şi obiceiurile de Înviere sunt cunoscute şi respectate de o mulţime de oameni încă din timpuri străvechi, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre obiceiurile din cea de-a doua zi de Paşte, care nu sunt cunoscute de toată lumea. invierea
În zilele de Paşte existau interdicţii aspre, încă din moşi strămoşi, astfel că în prima zi nu era permisă plecarea din sat, nu se mătura prin casă, nu se pregătea mâncare iar masa de Paşte nu se ridica timp de trei zile.

Așadar, în a doua zi de Paşte, se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nașii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiţia spunând că aceştia mergeau împreună la hora satului.

 ,,Hora Satului” la Izvoare- tradiție reînviată de primarul Florian Constantin

Florian Constantin, primar IzvoarePaștele este o sărbătoare specială pentru locuitorii din Izvoarele Olt, care petrec timp de două zile la ,, Hora Satului”, inițiată de primarul Florian Constantin, în urmă cu cinci ani.  Pe vremuri, fetele de măritat și flăcăii satului, însoțiți de părinți și rude,  se întâlneau la hora satului. În timp ce tinerii își căutau aleasa, invitând-o la joc, părinții discutatu între ei despre zestrea fetelor, hărnicia lor  legată strâns de abilitatea la joc. Locația aleasă de primar pentru petrecerea de Paște, a fost în centrul satului Alimănești, unde a fost montată o scenă pe care au urcat membrii formației ,, Select” din localitate.

Viceprimarul  Marin Vișan ne-a spus că tradiția exista  de zeci de ani, când izvoranii se strângeau în centrul satului în ziua de Paște și încingeau hore și sârbe specifice zonei.  Noutatea de acum este faptul că petrecerea de Paște este mai organizată, în sensul că sunt invitate ansambluri folclorice din localitățile vecine, se pot juca în voie, într-o altă locație unde au fost aduse tiribombe sau topogane umflate cu aer.

Olt. Gheorghe Turda la petrecerea de Paște din  Dăneasa

Gh TurdaLuni după Paște, sute de oameni s-au strâns în fața Căminului Cultural din Dăneasa, județul Olt, pentru a sărbătorii Ziua comunei, alături de îndrăgiți interpreți.

Pe scena amplasată în fața Căminului Cultural, artiștii au făcut spectacol, în adevăratul sens al cuvântului.

Astfel, distracția  a fost asigurată de artiști cu renume precum Gheorghe Turda, Constantin Enceanu, Dorina Mete, Costel David, Jeny Nicolau, Florin Mete și Liliana Ștefan. Spectacolul de Ziua comunei Dăneasa, organizată cu prilejul Sărbătorilor de Paște, a fost prezentat de cunoscutul interpret Mihai-Ștefan Minulescu.

Petrecerea a început la ora 14 și a continuat până în noapte, artiști precum maestrul Gheorghe Turda a trezit cheful de dans celor prezenți.

DSC_0466Sărbătoare se  organizează în comuna Dăneasa anual, în a doua zi de Paște, iar an de an, primarul Nicolae Soare și Consiliul Local au reușit să aducă artiști îndrăgiți în această zonă a Olteniei, care dau o notă aparte sărbătorii.

Nu au lipsit nici activitățile destinate copiilor, care s-au putut juca în parcul de distracții amenajat lângă Căminul Cultural, pe toboganele gonflabile sau  pe trambuline, astfel încât distracția și voia bună au fost la mare înălțime.

Hora Satului StudinaCântec, joc și voie bună la Studina a doua zi de Paște

Luni după Paște, localnicii din Studina s-au întâlnit pe stadionul din localitate să petreacă împreună la un spectacol organizat de primarul Marian Vasile.

Așadar, edilul din Studina, a găsit un motiv special cu ocazia sărbătorilor pascale, pentru a aduna toți fii satului veniți din toate colțurile lumii să participe la o petrecere de neuitat pe care să o ducă cu ei în inimi și suflete pe meleagurile  unde și-au făcut un rost în viață.

Și aici, ca dealtfel în toate satele Olteniei, tinerii sunt plecați la muncă în străinătate, sau în marile orașe și se întorc acasă, cu drag, la părinți și la copii lăsați în grija acestora. Investesc și-și construiesc case frumoase sau încep afaceri de succes.Studina 3

Sărbătoarea dedicată sătenilor din Studina, a început cu un program artistic prezentat de Veronica Măgureanu și susținut de Constantin Măgureanu, Nicoleta Vasile Ciucioiu și mulți alții. Primarul Marian Vasile,  ținut să mulțumească tuturor consătenilor săi pentru sprijinul acordat în realizarea proiectelor sale și să-i felicite cu ocazia sărbătorilor pascale. ,, Vă mulțumesc mult, așa cum am făcut-o de fiecare dată la zi de mare sărbătoare! Vă mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, că suntem împreună și mai ales, pentru că avem posibilitatea, măcar odată pe an să ne întâlnim cu prieteni, părinți, surori, frați, bunici. Este un moment, așa cum mi-a plăcut să spun întotdeauna că viața-i viață și merită trăită! Vă mulțumesc că sunteți veseli, că sunteți dornici de petrecere. Este normal și firesc, iar Dumnezeu ține cu noi pentru că ne-a dat o zi frumoasă. Avem invitați oameni speciali care se simt bine aici la noi și ne fac să ne simțim minunat în compania lor ” a spus edilul din localitate, invitând pe toată lumea la joc.

 

Petrecerea a durat până seara târziu cu cântec, joc și voie bună.

Redactor Georgiana Raicu, Ionuț Cocîrlău, op. imag. Cristian Stochiță, editare și montaj, ing. Viorel Raicu, VGtv Regional http://www.vgtvregional.cabanova.com

Reclame