Nicușor  Rada, viceprimar Piatra OltAcuzat de crescătorii de animale din Piatra-Olt pentru că se opune concesionării islazului comunal, viceprimarul Nicușor Rada (foto), a avut o întâlnire cu aceștia, luni, 05 martie a.c., pentru a le explica motivul pentru care el și consilierii PSD, au votat împotriva proiectului de lege privind amenajamentul pastoral.

Reamintim faptul că în ultima zi a lunii februarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Piatra-Olt și printre proiectele propuse s-a numărul și Amenajamentul Pastoral, prin care, potrivit legii, se aprobau cererile de concesionare a islazurilor comunale de către fermierii din localitate. Cu toate că era obligatoriu să fie votat proiectul de hotărâre, fiind de altfel doar un vot consultativ, consilierii PSD, printre care și viceprimarul Nicușor Rada, au votat împotrivă. Oamenii au rămas înmărmuriți wwwdeoarece riscă să piardă subvenția de la APIA.

Solicitat de reporterul nostru pentru a oferi lămuriri privind respingerea proiectului de hotărâre, privind amenajamentul pastoral, viceprimarul Nicușor Rada a precizat că există un precedent din anul 2016, când a fost concesionată o suprafață de pășune unui fermier, iar ceilalți nu au avut unde să mai pască animalele, fiind nevoiți a le vinde.

55Am votat împotriva amenajamentului pastoral, am votat pentru toți crescătorii de animale din orașul Piatra-Olt. Avem creat un precedent în anul 2016 cand am concesionat o pășune, o suprafață de 40 ha. Am avut o înțelegere verbală la acel moment cu concesionarul să lase să toți crescătorii să pășuneze pe acea suprafață, însă după semnarea contractului, a împrejmuit pășunea cu gard electric. Oamenii au fost nevoiți să își vândă animalele, pentru că nu au avut unde să-și  pască animalele” ține să ne precizez Nicușor Rada.

Acuzații grave la adresa funcționarilor publici din Primăria Piatra-Olt

Viceprimarul orașului Piatra-Olt acuză funcționarii publici din primărie că au completat 5cererile depuse de fermieri, iar prin aceste completări, nu se mai concesionează, ci se vinde de-a dreptul Islazul comunal. „Oamenii au fost chemați de domnul primar și funcționarii publici să facă cereri de închiriere înainte de a se aproba în consiliul local amenajamentul pastoral. Ulterior, aceste cereri au fost modificate de funcționarii publici. La Piatra-Olt este vânzare de pășune, nu concesiune” afirmă viceprimarul Nicușor Rada.

Viceprimarul propune soluții pentru rezolvarea situației

Pentru a putea închiria Islazul comunal crescătorii de animale ar trebuie să înființeze o asociație, potrivit celor declarate de Nicușor Rada, în care să se înscrie toți crescătorii de animale, indiferent de numărul de animale. „Am avut o discuție cu crescătorii de animale înaintea ședinței din data de 28.02.a.c., prin care le-am propus să înființeze o asociație. Noi vom primi o singură cerere de închiriere de la această asociație, prin care se va solicita concesionarea pășunii. Beneficiarii ar fi crescătorii de animale care se în3scriau în această asociație”.

Deși primarul Tudor Udrescu este președintele PSD Piatra-Olt, potrivit spuselor viceprimarului, a refuzat să se întâlnească cu consilierii locali să discute acest proiect, acesta fiind și motivul votului împotrivă.

Nicușor Rada neagă vehement că ar exista interese din partea președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, sau că ar fi discutat în prealabil cu consilierii PSD să voteze împotriva amenajamentului pastoral. „Nu am avut nicio discuție cu președintele Marius Oprescu. Sunt cumnat cu domnul președinte, însă nu am vorbit cu acesta în ultima lună” susține viceprimarul.

În cadrul interviului acordat redacției noastre, viceprimarul precizează că cetățenii au fost mobilizați de primar, care le-a promis de înainte că se va aproba proiectul. „Dacă vrea domnul primar, eu mâine îi aduc 200 de crescători care sunt împotriva amenajamentului pastoral. Pășunatul trebuie să fie gratuit” spune viceprimarul orașului Piatra-Olt.

Un localnic prezent la ședința din 05.03.a.c., afirmă că „Ni s-a spus să facem cerere și4 să aducem adeverință de la DSV, iar islazul va fi repartizat pe parcele. Cererile nu sunt modificate de funcționarii primăriei”., iar un alt localnic este de părere că islazul nu se concesionează din cauza lipsei cadastrului: „Anul trecut când am făcut cererea mi s-a comunicat că nu există cadastru ca să îmi poată repartiza o parte din Islazul comunal”.

În final, neajungându-se la un numitor comun, crescătorii de animale au solicitat viceprimarului răspuns scris la cererile de închiriere, care să cuprindă motivele respingerii acestora, pentru a se putea adresa forurilor superioare.

Mai multe amănunte la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.cabanova.com

Reporter Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocârlău, op. Imag. Editare și montaj ing. Viorel Raicu.

Reclame