Grigore Călin    Sâmbătă 10 martie, a avut loc la Biblioteca Județeană ,, Ion Minulescu” din Slatina o dublă lansare de carte a autorilor Grigore Călin și  Ștefan Melinte. La eveniment  au participat numeroși oameni de cultură și artă, critici literari dar și prieteni ai autorilor, la rândul lor poeți și scriitori, printre care am aminti pe Marian Malciu, Margareta Saimac, Nicu Cismaru,  Viorel Ștefănescu,  Paulian Buicescu, etc.

Poetul Grigore Călin, în virtutea Centenarului Unirii, a lansat volumul ,,Aspirant la nemurire”, despre care acesta spunea că ,,(…) s-a vrut să fie o antologie personală selectivă cu 100 de poezii. În timp au apărut și alte creații noi, așa că am redus antologia la 60 de poezii, introducând cele 40 de creații noi în ,, calul troian” al antologiei”

Scriitorul Constantin Stanciu, scria în prefața volumului de poezie că  ,, Poezia este de sala de la lansareînaltă factură lirică ( în ansamblul ei) pătrunsă de fiorul meditației asupra vieții și morții”, iar criticul literar, profesor Magdalena Chirițoiu arăta că ,, Poezia domnului Grigore Călin este o centrare  a discursului liric pe  eu, pe pulsațiile vieții experimentând evenimente fundamentale ale ființei. Cărțile de Poezie ale autorului Grigore Călin- Zborul, Îngeri de vizezi, Călător prin Galaxii, Luntraș al lumii de vise,  Rob al focului interior- evidențiază atitudinea reflexivă, meditativă a creatorului în fața existențialului cu multiplele lui fațete (…)”

Prieten al autorului, poetul și scriitorul Paulian Buicescu, i-a dedicat câteva versuri în care tratează, cu umorul caracteristic, în prefața cărții.

Buicescu,, Metamorfoză poetică/ De cinci ani, de când Călin lucrează la această carte/ Cu transcendent spiritual între viață și moarte;/ La matca scrierilor sale, născu un roi de poezii/ Stelare, care te invită să mergi cu ele prin Galaxii/ Găsive-ți un Luntraș de Vise, care un pic l-a liniștit/ Spre cititorii ,, trup și suflet”, vâslind îndeamnă la citit.? Cinci ani lucrat-a să transforme arama trist-a unui clopot/ Care-i simbolul unui suflet, sensibil, ce a dat în clocot./ Versul știut ca tumultuos, scris odată de Călin,/S-a liniștit și spre noi curge, ademenitor și lin…/Să-i fie dat unda cea verde, de-a ocoli banala moarte”

Tot el a fost și gazda evenimentului, desfășurat La Biblioteca Județeană ,,Ion Minulescu” din Slatina. Acesta a spus despre noul volum de poezii al lui  Grigore Călin, că este cea mai bună ediție de până acum. ,, Sunt câteva poezii de excepție- după capacitatea mea de înțelegere – care m-au captivat nu numai atunci când le-am citit și de aceea când, și când, le mai recitesc.”

 De asemenea, jurnalistul George Pițulescu a făcut și el câteva remarci la volumul ,, VioaraAspirant la nemurire” al poetului Grigore Călin: ,, Aspirant la nemurire este un volum cât un cufăr cu amintiri frumoase. Pentru unii, momentele din viață sunt doar amintiri păstrate în gând, pentru alții, cu condei format, gândurile sunt presărate pe hârtie. Grigore Călin este unul din pictorii de vise colorate. Lucrările sale, tablouri galactice, nu se expun pe pereți în cadrul unei expoziții, ci, vers cu vers de pe hârtie se păstrează în suflet, în galaxia inimii sale (…)”

Într-adevăr, versurile lui Grigore Călin, emană deopotrivă cântec, vibrație, uimire și liniște. Puțini poeți  știu să atingă toate corzile sensibile ale sufletului. Poezia  Geneza, reflectă aproape toate aceste stări:

,, Mărturisesc că eu,  ca gen,/ Am fost atom de hidrogen./ Apoi și alte minerale/  Călătorind prin lumi astrale,/ Atunci când Timpul s-a pornit / Prin Universul infinit./ Și m-am tot dus precum o veste,/ Prin veșniciile celeste./ Minuni au fost. Din piatra mea/ S-a zămislit cândva o stea./  Acum colind ca un quasar/ Prin câmpul meu imaginar./ Vor trece mii și mii de ere,/ S-ajung la steaua care piere/ Și să-mi formez în lumea mea,/ Prin nemurire, altă stea.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com

Redactor Georgiana Raicu, op. Imagine, editare și montaj ing. Viorel Raicu

Reclame