DSC_0018(1)Grupul de presă VGTV Regional, continuă seria celebrărilor  cu dedicație la Restaurantul ,,Berta & Familly” din Slatina. Așa că, de Ziua Femeii, sărbătorită pe 8 Martie, sub denumirea ,, De dragul tău- soție, iubită și mamă” s-a desfășurat prima ediție dedicată doamnelor și domnișoarelor, într-un mod special, cel puțin aici în Olt.

Surpriza noastră, oferită invitaților cu prilejul Zilei Femeii, a fost Ansamblul Folcloric ,,Poarta Olteniei” din cadrul GAL Vedea- Găvanu- Burdea, cu sediul la Ghimpețeni, Olt. Relativ tânăr, ansamblul a fost înființat în aprilie 2015 și două luni mai târziu a câștigat Marele Premiu de la Festivalul ,, Călușul Copiilor” de la Slatina. Și tot de atunci a fost numai pe locul I la toate concursurile și festivalurile din țară la care a participat, printre DSC_0051(3)care am aminti Botoșani, Cluj, Tulcea, Alexandria, Constanța, etc.

Din acest ansamblu fac parte zeci de tineri și copii talentați din localitățile care alcătuiesc Grupul  de Acțiune Locală (GAL) Vedea – Găvanu- Burdea, cu sediu la Ghimpețeni, Olt și care prezintă dansuri și cântece populare oltenești din Câmpia Boianului aflată la confluența județelor Olt și Teleorman.

 

DSC_0003
Livia Tudosie

Așadar, o parte din membrii Ansamblului ,,Poarta Olteniei” sub coordonarea președintelui GAL Constantin Ciobanu și a instructorului Coregraf Marian Stănescu, au prezentat o suită de dansuri populare precum și vestitul căluș oltenesc, fiind aplaudați la scenă deschisă de toți participanții. Aplauze pentru vocea lor extraordinară au primit și interpreții Ștefan Diniță, Roxana Pațaghel, Cristina Neagu și Vasia Oprea.

Petrecerea a continuat cu melodii dedicate femeii și interpretate de Livia și Formația ,, 29177016_1055474957927038_4864927353307922432_nAcustic” de la Drăgășani, după care  Liliana Ghiță Boian de la Drăgănești –Olt, a prezentat două dintre  poeziile sale de dragoste, iar soțul ei, col ( r) Bebe Jianu, a interpretat  în primă audiție o romanță, dedicată tuturor mamelor.

Așa cum ne-a obișnuit la prima ediție a celebrărilor noastre, Ziua de Dragobete, prof. Paulian Buicescu, ne-a recitat, de asemenea două din poeziile sale, iar profesor Georgeta Giura, de la Iancu Jianu a citit un poem în limba franceză, poem cu care una dintre elevele sale va participa la un concurs național.

Nici Formația Acustic de la Drăgășani nu s-a lăsat mai prejos în ceea ce privesc DSC_0154surprizele dedicate Zilei Femeii și au abordat melodii celebre în limba aromână dar și țigănești.

Toate doamnele prezente s-au simțit extraordinar, au primit flori din partea gazdei Berta Gal, au dansat pe toate melodiile interpretate de soliștii formației ,,Acustic” din Drăgășani, au ciocnit câte un pahar de vin cu partenerii lor, dar și cu cei de la masă.

Să nu uităm de preparatele culinare pregătite cu multă dragoste de soții Cristian și Manuela Stochiță, cei care au trudit ca meniul să fie unul de înaltă clasă.

DSC_0281 Ziua 8 Martie, organizată la Restaurantul ,, Berta & Familly” din Slatina, s-a încheiat a doua zi, pe la 4.00 dimineața, după ce gazda a servit un tort extraordinar făcut special în cinstea doamnelor prezente, degustat bineînțeles alături de cei dragi.

Următoarea surpriză organizată de Grupul de presă VGtv Regional, va fi de Florii, pentru toți cei care vor sărbătorii ziua cu nume de floare: Viorel, Viorica, Camelia, Florica, Florin, Florian, Florentina, Crizantema, Crina, Anemona, etc. cărora le urăm de pe acum un călduros ,, La mulți ani!”

   Scurt istoric al Zilei Femeii

În România celebrarea sexului frumos, a fost introdusă de Regina Maria, însă ziua era DSC_0038(2)sărbătorită doar de doamnele din înalta societate. Perioada comunistă această sărbătoare a fost readusă în prim-plan, sub denumirea de Ziua Mamei, mai mult pentru a celebra pe Elena Ceaușescu, căreia poeții de curte se grăbeau să-i închine versuri interminabile, iar ea îi asculta trufașă din înaltul funcției de soție a ,, președintelui iubit” și de ,, mamă a tuturor copiilor”.

După Revoluția din 1989, în România Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii, o reparație morală binemeritată, deoarece sunt sărbătorite toate reprezentantele sexului frumos.

Acum, orice femeie așteaptă cu nerăbdare ziua femeii pentru a primi un mărțișor, simbol al prețuirii din partea soțului, iubitului, copiilor, prietenilor sau colegilor.

DSC_0045În ultimul timp, de la flori și mărțișoare, s-a ajuns la cadouri mai costisitoare și mai extravagante ce constau în  bijuterii, parfumuri, excursii și sejururi în străinătate prin care bărbații încearcă să-și exprime dragostea față de femeia din viața lor. Mai mult, emanciparea și independența financiară a femeilor au impus ca „moda” de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la „petreceri între fete”.

Puțini oameni știu că Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie, conform libertatea.ro. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, se făceau vizite, iar mamele primeau prăjituri. Acest obicei a primit numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

Prima dată, această sărbătoare a avut loc pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene, unde s-au desfăşurat marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în anul 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

În România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slova Puțini oameni știu că Ziua Mamei  este poate la fel de veche, sau poate mai mult, dec\t se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie, conform libertatea.ro. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii. Pe atunci, însă nu s-a specificat o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă prin care au cerut încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

Mai multe amănunte de la petrecerea organizată de Grupul de presă VGTV Regional pe adresa site-ului televiziunii http://www.vgtvregional.cabanova.com

Georgiana Raicu, op. Imagine editare și montaj, ing. Viorel Raicu

Reclame