psd congresNu mai puțin de 4000 de delegaţi din toatã ţara au participat, sâmbătă 9 martie la Congresul PSD, care  a avut  loc la Sala Palatului din Bucureşti. Tensiunile dintre principalii membrii ai partidului, s-au descătușat  chiar în timpul alegerilor. Liviu Dragnea vrea un nou mandat de preşedinte al partidului.

La reuniune au participat Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, comisarul european pentru Politici regionale, Corina Creţu, europarlamentari, parlamentari, liderii organizaţiilor judeţene. Este invitat şi liderul ALDE, partenerul de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, etc.

La Congres au fost scoase la concurs 16 funcții de vicepreședinte (8 femei și 8 bărbați), psd congres 4fotoliul de președinte executiv al partidului și cel de secretar general.

Organizaţia PSD Arad a susținut pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai partidului pe Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale şi pe Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

PSD Buzău l-au susținut pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, pentru o funcţie de vicepreşedinte PSD.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, a anunţat, cu o zi înainte că va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte.

psd congres 3Ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, a anunţat, ieri, că va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte.

PSD Olt și Dolj i-au susținut pe Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și pe Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale.

PSD Brăila l-a propus vicepreședinte pe fostul premier, Mihai Tudose.

Pentru funcția de președinte executiv al PSD, a doua funcție din ierarhia PSD, Marian Neacșu, secretarul general al PSD,  a fost recomandat de organizațiile județene PSD Dolj, Mehedinți și Bacău. Însă lucrurle au luat o întărsătură prevăzută de  majoritatea și singura candidată a fost premierul Viorica Dăncilă. Marian Neacșu a rămas tot secretar general.

Liviu Dragnea le-a vorbit social- democraţilor despre continuarea reformei în ceea ce psd congres 2priveşte legile justiţiei şi a codurilor penale. În plus, liderul PSD spune că nu mai vrea ca românii să fie ascultaţi şi arestaţi fără motiv de instituţiile de forţă. Nu a uitat să-l menționeze pe procurorul „Portocală” (Mircea Negulescu, în prezent suspendat de CSM -n.r.). În aceste condiții, Liviu Dragnea a anunţat schimbarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete. Social-democratul a vorbit şi despre suveranitatea României. În opinia sa, trebuie să avem relaţii bune cu partenerii externi, dar nu trebuie să fim servili în faţa acestora.

Ecaterina Andronescu și Nicolae Băncioiu, care se înscriseseră în cursa pentru numărul 2 în PSD, la Congresul extraordinar de sâmbătă, au ieșit supărați din sală și au anunțat că se retrag, astfel că postul de președinte executiv al PSD îi va reveni fără probleme singurului candidat rămas, respectiv premierul Viorica Dăncilă.

Nicolae Bănicioiu a declarat cecateriian andronescu, nicolae banicioiu.jpgă este un simulacru congresul PSD, că se votează de la ora 13.30 şi că probabil această organizare s-a decis după victoria de ieri în CExN a celor cărora nu li se aprobaseră candidaturile. Ecaterina Andronescu a anunţat că au decis să se retragă din competiţie

„Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis să ne retragem, viaţa merge înainte”, le-a declarat Andronescu jurnaliştilor.

Premierul Viorica Dãncilã a vorbit astãzi, la Congresul PSD, despre 100 de mãsuri pe care le va lua în 2018 Guvernul. Printre care, drumul expres Piteşti-Craiova, care,  spunea aceasta,  e pe lista de prioritãţi alãturi de autostrada Piteşti-Sibiu.

De asemenea, Dãncilã spune cã Executivul va investi în îmbunãtãţirea învãţãmântuluiimage-2015-10-18-20512842-0-castigatorii-alegerilor-din-congresul-psd-1440x564_c.jpg din mediul rural, în infrastrucura şcolarã şi digitalizare, precum şi în adpotarea unor programe care sã revolve violenţa din şcoli.

Una dintre problemele serioase este demografia. Natalitatea ca formã concretã. România are nevoie de copii, are nevoie de mame şi de taţi. Pentru asta avem nevoie de condiţii generoase. Avem nevoie de un program care sã  dea curaj şi garanţie.” a declarat, printre altele, Liviu Dragnea.

În urma voturilor exprimate noua conducere aleasă a PSD este formată din:

Președinte: Liviu  Dragnea

Președinte executiv: Viorica Dancila
Secretar general: Marian Neacsu
Regiunea Bucuresti-Ilfov: Gabriela Firea și Robert Negoiță
Regiunea Sud-Vest: Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu
Regiunea Muntenia: Carmen Dan și Adrian Țuțuianu
Regiunea de Sud-Est: Mirela Furtună și Marian Oprișan
Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici și Gabriel Vlase
Regiunea Nord-Vest: Doina Pană și Gabriel Zetea
Regiunea Vest: Natalia Intotero și Mihai Fifor
Regiunea Centru: Roxana Mînzatu și Bogdan Trif.

Autori: Georgiana Raicu și Ionuț Cocîrlău

Reclame