DSC_0054Ziua de Dragobete a fost sărbătorită într-un mod cu totul special sâmbătă 24 februarie, chiar dacă timpul de afară arăta mai degrabă că este începutul iernii și nu cel al primăverii.

Televiziunea VGtv Regional a organizat un minispectacol sub denumirea,, Dragobetele, joacă fetele” pe parcursul căruia, Formația ,,Acustic” din Drăgășani a întreținut atmosfera cu cântec, joc și voie bună, la Restaurantul ,,Berta & Familly” din Slatina.

În programul destinat acestei frumoase sărbători au fost incluse momente lirice, poezie, romanțe, declarații de dragoste și chiar o prelansare de carte, momente prezentate de Georgiana Raicu, directorul televiziunii online VGtv Regional.DSC_0146

În deschiderea evenimentului, cei prezeți au putut afla frumoasa legendă al lui Dragobete, despre care se spune că ar fi fost fiul frumoasei Dochia și al Muntelui Ceahlău, dar și nepot al lui regelui dacilor, Decebal.

Momentul liric a fost asigurat de prof. Eugenia Ionela Mateșică, actriță în cadrul unei trupe de teatru din Slatina și Viorel Raicu, directorul adjunct al VGtv Regional. Cei doi au interpretat celebrele Mărturii de dragoste ale lui Liviu Rebreanu și iubitei sale, Fanny Rădulescu.
Iată mai jos un fragment interpretat de cei doi protagoniști:

DSC_0139,,Îţi mulţumesc din suflet că te iubesc: acesta e cântecul iubirii”

EL-“Mulți cred că se laudă zicând: “Iată inima mea! Vi-o dau… n-am nevoie de dânsa… Mie nu mi-e frică de chinurile geloziei, mie nu-mi pasă de tremurările înfrigurate ale iubirii! De un singur lucru mă feresc: să nu fiu banal! Aș vrea să sufăr, aș vrea să scrâșnesc din dinți, să-mi smulg părul și să adorm cu genele muiate în lacrimi! Astfel, cel puțin, aș ști că trăiesc, aș înțelege, poate, ce înseamnă a iubi… Dar zilele trec, veșnic aceleași, searbede și plictisitoare, și viața mea se scurge întocmai ca viața unei gâze netrebnice… Eu nu pot avea o iubire; eu nu pot avea decât iubiri. Iubirile acestea însă răsar repede, pâlpâie o clipă și apoi pier, dispar pentru totdeauna, parc-ar fi fost niște visuri pe care le uiți îndată ce te-ai deșteptat din somn…”

EA -O, şi eu credeam că nu pot iubi, şi eu îmi închipuiam că vina nu este în mine, ci DSC_0078în ele, în femeile care nu merită să fie iubite!… Astăzi însă știu și înțeleg că iubirea este făcută pentru cei umili, că cei mândri nu vor putea iubi niciodată… Cei mândri își închipuiesc că nu au trebuinţă de inimă; ei nu vreau decât să cucerească, mereu să biruiască; ei cred, în sfârşit, că şi în iubire succesul e tot. Dorinţele lor poate se vor împlini, poftele lor poate vor fi mulţumite, da… dar, vai, iubirea n-au s-o cunoască niciodată.

DSC_0074Căci iubirea cere supunere, o supunere oarbă, ca şi credinţa. În iubire n-ai să fii convins niciodată, n-ai să aştepţi probe niciodată. Tot ce nu e supunere şi devotament nu e iubire. Trebuie să trăieşti mult, trebuie să suferi mult, trebuie să pricepi mult pentru ca inima ta să fie în stare a primi iubirea. Cei ambiţioşi, cei mândri, cei obraznici şi nerecunoscători nu pot şti ce este iubirea şi, aşa, cei mai mulţi dintre noi de-abia la vârsta de cinzeci de ani începem să înţelegem iubirea, atunci, deci, când e prea târziu…

EL -Pe mine viaţa m-a frământat, m-a umilit; mie viaţa mi-a mulcomit glasul. DSC_0073Astfel am ajuns să nu mai spun că ele nu merită să fie iubite, ci strig pretutindeni: ştiu să iubesc fiindcă am învăţat a plânge, a suspina şi a mă resemna!

Astăzi aş vrea şi eu să nu iubesc, aş vrea să fiu iar mândru, ambiţios, cuceritor… Dintr-asta se vede că sunt îndrăgostit! Dacă aş şti cânta din syrinx, te-aş duce într-o poiană scăldată în lumină de lună, într-o poiană unde încă nu s-a încuibat mândria omenească, şi ţi-aş şopti la ureche cântecul celor iubiţi. Atunci poate ai pricepe şi tu că iubirea nu cunDSC_0070oaşte ceea ce lumea numeşte “a fi iubit”.

EA -Te iubesc pentru că mă iubeşti: acesta este un schimb, dar nu e iubire. Te iubesc pentru că te iubesc, şi nimic mai mult; te iubesc numai pentru că te iubesc; aici începe iubirea. Îţi mulţumesc din suflet că te iubesc: acesta e cântecul iubirii. Omul îndrăgostit nu zice: te iubesc pentru că eşti oacheşă; nici: te iubesc pentru că eşti bună. Omul îndrăgostit zice: te iubesc cu toate că eşti oacheşă, cu toate că eşti bună şi te-aş iubi chiar dacă ai fi blondă sau dacă ai fi rea. (…)

Un alt moment special l-a avut poetul Gheorghe Călin, care a citit o poezie de dragoste DSC_0205din noul său volum de poezii, încă ne lansat.

Momentul poetic a continuat după alte sârbe, hore și cântece de dragoste ale Liviei de la Formația Acustic, cu poeta Liliana Ghiță Boian, fosta directoare a Bibliotecii Orășenești din Drăgănești, Olt, care a recitat, de asemenea, din compoziție proprie. Tot pe versurile Lilianei Ghiță, a cântat două romanțe de dragoste, partenerul său, Bebe Jianu, fost cadru militar.

DSC_0072 După ce invitații de la Izvoare, în frunte cu primarul Florian Constantin și-au arătat talentul în ceea ce privește dansurile populare specific zonei, poetul profesor Paulian Buicescu, a citit din propria-i creație două poezii și a dedicat câte un catren umoristic, aproape tuturor participanților.

Petrecerea de Dragobete a continuat pe muzica celebrei formații Acustic de la Drăgășani, ai cărei interpreți au abordat aproape toate genurile muzicale, dar și celebrele hit-uri ale anilor ’80- ’90.

Așa că, toți cei care au participat la eveniment s-au simțit foarte bine, motiv pentru care, pe 8 Martie vom organiza un nou eveniment cu titlul ,,De dragul tău- Soție, iubită și mamă!”, care va continua sub aceleași auspicii, cu declarații de dragoste, muzică și poezie, dedicate tuturor doamnelor și domnișoarelor prezente.

Mai multe amănunte despre  sărbătoarea ,, Dragobetele, joacă fetele” într-un material filmat pentru VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com

Redactor și prezentator Georgiana Raicu, op. Imagine, editare și montaj, ing. Viorel Raicu.