DSC_0354Anul acesta, unul din doi romani a petrecut Anul Nou acasă, cu familia, prietenii si rudele și asta din cauza incertitudinii financiare provocată de proasta guvernare din 2017. Deși procentul poate părea mare, numărul celor care stau în sufragerie de Revelion s-a redus în trei ani cu 30%. Dacă ne comparăm cu europenii, suntem încă tradiționaliști: doar unul din 10 români sărbătorește Anul Nou departe de casa, in timp ce in Germania procentul e dublu. Atât de mulți români au stat acasă, încât pe Facebook circulau glume ca aceasta: “Am doDSC_0351uă variante pentru Revelion și nu mă pot decide unde să-l fac: în dormitor sau în sufragerie”. Potrivit unui studiu al EON, suntem țara cu cel mai mare procent de petrecăreți la domiciliu, Revelionul acesta, în timp ce nemții și britanicii prefera ieșitul în oraș. Dacă acum aproape jumătate dintre noi am stat acasă și am petrecut Revelionul cu rudele și prietenii, ei bine în 2012 procentul era de 80%.
DSC_0467În schimb, restaurantele din Slatina au fost pline cu petrecăreți de toate vârstele, din oraș sau din localitățile din jur. La Restaurantul ,, Berta& Familly” , sute de slătineni au petrecut împreună cu cei dragi și prieteni până spre dimineață, în compania celebrei interprete de muzică de petrecere Paula de la Slatina și Formația Exclusiv. Mâncarea a fost una pregătită excepțional de gazda evenimentului, Berta Gal, iar băuturile au fost la discreție, predominând vinurile dintre cele mai alese.
Așadar, cu muzică, dans și voie bună, invitații restaurantului Berta & Familly au petrecutDSC_0478 noaptea dintre ani, urând-și ca 2018 să fie unul mai bun, mai bogat, norocos și cu multă sănătate, urare pe care le-o dorim și noi tuturor!

Tradiții si obiceiuri de Anul Nou și Sfântul Vasile 

Românii îl sărbătoresc în prima zi din an pe sfântul “păzitor de duhuri rele”, adică pe Sf Vasile.

 În trecut, un număr mare de practici magice și ritualuri se săvârșeau în aceasta zi, ce marchează începutul, nu doar al unui nou an, dar și, în mod simbolic, al unui nou ciclu de viață.

DSC_0449Sfântul Vasile, perceput de unii drept primul petrecăreț, numele lui fiind considerat de alții drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este apărătorul creștinilor, “păzitor de duhurile rele”, astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfășurarea practicilor magice.

Pe de o parte, 1 ianuarie reprezintă un moment de cumpăna, care, în funcție DSC_0055 noi.JPGde cunoașterea tradițiilor mitologice, poate fi interpretata în sensul dorit de fiecare; pe de alta parte, este o zi fastă prin excelență – este prima zi a anului, a unui nou interval de timp.

 De 1 ianuarie, există mai multe obiceiuri pentru bunul mers al lucrurilor. Astfel, țiganii au obiceiul sa colinde cu o căpățâna de porc, împodobită cu panglici și mărgele, tradiție denumită “Colindul cu Vasilica” (Siva). După terminarea colinDSC_0451datului, ceata se strânge la o cârciuma pentru a chefui.

Apoi, se despart, dezgătind căpățâna și luându-și fiecare ce a pus, iar din ea fac un prânz, pentru ca obiceiul sa fie închis pentru anul respectiv.

Tradiția populara spune ca de Anul Nou se înnoiesc toate și de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-și pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul: “Atunci să te păzești să nu te superi, să nu te sfădești, sa fii vesel și tot anulDSC_0481 așa vei fi”.

Pentru ca familiei sa-i meargă bine tot anul și sa aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oala un cap de porc, pentru ca așa cum porcul râmă numai înainte, tot așa va merge și omul spre belșug.

Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu, VGtv Regional http://www.vgtvregional.cabanova.com
Reclame