DSC_0316 Prezenți la Revederea de 32 ani, foștii elevi ai promoției 1985 din toate cele șase clase ale Colegiului Agricol ,, Carol I”, au rămas uimiți de faptul că școala care  le-a format caracterele și viitorul, a fost desființată la începutul acestui an, fuzionând cu  Colegiul Economic PS Aurelian ( fostul Liceu Textila).

Așa că bucuria Revederii a fost umbrită de această veste tristă la care niciunul dintre ei lic agricol 2nu se aștepta, fiind dezamăgiți de faptul că n-o să se mai poată întâlni niciodată în școala lor, în clasele unde au învățat și mai ales, să se poată bucura de peisajul de poveste din Pădurea Strehareți, în care se află acest liceu.

Aici au fost pregătiți zeci de mii de elevi  de-a lungul timpului în toate sectoarele de activitate ale agriculturii moderne. De aici au plecat cei mai mulți  specialiști, foarte cunoscuți, în toată țara care și-au adus un aport important în domeniile lor. După cel de-al doilea război Mondial, ei au fost cei care au scos țara din foamete, acordându-le proprietarilor de terenuri sau animale, consultanța necesară pentru obținerea unor producții bune. Tot de aici au plecat absolvenți de liceu, foarte bine pregătiți pe timpul comunismului, dar  și mai târziu, spre facultăți de prestigiu din toată țara,  multe dintre acestea fără să aibă legătură cu profilurile absolvite.

Liceul Agricol1Astfel că, mulți dintre ei au ajuns profesori, ingineri, doctori, militari de carieră, teologi, avocați, juriști, politicieni, polițiști, etc, toți oameni de excepție, care au participat cu profesionalism la clădirea societății noastre de-a lungul timpului.

Câțiva dintre cei care s-au revăzut după 32 de ani de la absolvirea cursurilor liceale, dar și unul dintre profesori au acceptat să ne acorde un interviu cu privire la ce a însemnat această școală  de-a lungul timpului și ce cred despre desființarea uneia dintre cele mai vechi și prestigioase unități de învățământ oltean.

Ce spun profesorii și foștii elevi despre desființarea liceuluiatelier scoala CNA

Profesorul de matematică Alina Diaconescu, vădit emoționată de întâlnirea cu foștii săi elevi, a făcut un scurt istoric al acestui liceu de prestigiu precizând că această unitate de învățământ a fost înființată la  la 15 octombrie 1883, cu numele de ,,Şcoala practică de agricultură de la Strehareţi”, prin decret regal al regelui Carol I. ,, Mânăstirea Strehareți a donat liceului o suprafață de 200 ha teren arabil și pădure, iar școala a funcționat în clădirea fermei didactice. De-a lungul timpului a suferit mai multe transformări, iar în 1972 s-a extins cu o fermă animală, s-au construit actuala clădire unde funcționează liceul, căminul și cantina școlară. De-a lungul timpului s-a numit Grup Școlar Agricol, apoi Liceu CNAAgroindustrial și, în ultimă instanță Colegiu Agricol Carol I, titlu care ar fi trebuit să ridice și standardul de pregătire al elevilor. Până în anul 1929, şcoala a funcţionat ca şcoală inferioară de agricultură cu trei ani cursuri teoretice şi un an şi jumătate practică.

Am educat multe generații de copii, însă în ultimul timp școala nu mai prezintă interes, iar aici au venit copii foarte slab pregătiți, majoritatea din cei care nu au promovat examenul de Capacitate. Din această cauză nici la Bacalaureat nu s-au descurcat prea bine, iar școala s-a desființat!” ne-a mărturisit dezamăgită  profesorul Alina Diaconescu.

Aceasta a mai adăugat că din anul 1947 şcoala se transformă  în liceu  cu profil agricol, DSC_0412iar în anul 1951, apare şi profilul zootehnic. La 1 septembrie 1966, şcolile tehnice agricole s-au transformat în licee agricole şi, mai apoi, licee agro- industriale.

Maria Spiridon, o  fostă elevă a acestui liceu, medic nutriționist în prezent, își amintește cu nostalgie de ultimii doi ani petrecuți în această școală, ani pe care nu i-a regretat niciodată decât că au trecut prea repede. ,, Am avut aici niște colegi minunați, cadre didactice excepționale, de la care am învățat foarte multe lucruri despre cum să te faci înțeles,  să comunici foarte bine, despre ce înseamnă să dăruiești,  lucru pe care îl fac și eu în momentul de față prin profesia mea. Așa că ceea ce am învățat aici m-a determinat să îmi aleg această meserie de medic nutriționist .

 DSCN0237Colegii mei sunt oameni bine pregătiți, cu foarte mare responsabilitate în societate actuală și ca atare, dacă nu aveam o foarte bună pregătire din timpul liceului, cu siguranță nu ar fi ajuns acolo. Tocmai de aceea, sunt foarte surprinsă să aflu că acest s-a desființat pentru că în ultimul timp aici au ajuns elevi slab pregătiți. Profesorii sun aceiași ca și pe timpul nostru! Ei nu s-au schimbat, doar generațiile care ne-au urmat s-au schimbat! (..) Închiderea acestui liceu, consider că este un refuz la educație și ca atare societatea noastră are foarte mult de pierdut! ” ne-a precizat, printre altele,  fosta elevă, dr. Maria Spiridon.

Achim Iliuță, un alt elev absolvent ai promoției 1985, polițistpoza-fundal-site în orașul Drăgănești- Olt, pensionat ne-a declarat că datorează foarte mult educației primite în acest liceu, educație ce i-a permis să aleagă o carieră respectabilă și să-și întemeieze o familie frumoasă. Vorbește cu mândrie despre profesorii săi, despre respectul pentru această școală, dar și despre colegii săi.

Un alt fost elev, profesor de Zootehnie la Liceul Tehnologic din Vitomirești, spune că este la fel de consternat ca și colegii săi, cu privire la desființarea acestei școli de prestigiu. Acesta crede că lipsa interesului cuvenit pentru profesiile agricole, din ultimul timp,  în care au fost  educate atâtea sute de generații, au dus la dispariția specialiștilor din agricultură, aceasta făcându-se după ureche, ca în evul mediu și că pe undeva Guvernele de după revoluție în loc să contribuie substanțial la educația tinerei generații, alocă bani celor ca nu mai doresc să muncească.

Liceul Agricol Ce se ascunde în spatele acestei fuziuni dintre cele două licee?

Atât cadrele didactice cât și elevii din cele două licee slătinene au fost luați prin surprindere de decizia ISJ Olt și nu înțelegeau de ce se întâmplă acest lucru.

La momentul hotărârii fuziunii celor două licee, Viceprimarul Slatinei, Gigi Vâlceleanu, încerca să împece cadrele didactice din cele două tabere, care fuseseră luate prin surprindere și nu-și doreau acest lucru.  Potrivit vicelui, măsura însemna că unul dintre licee, respectiv Colegiul Agricol „Carol I“ Slatina, cu probleme în asigurarea numărului de elevi, își va pierde personalitatea juridică, dar elevii și profesorii, vor învăța, respectiv vor preda, în aceleași spații.

Această declarație s-a dovedit a ulterior a fi o mare minciună deoarece, în momentul de

Camere camin elevi
Camere camin elevi

față elevii de la Agricol, în mare parte ca dealtfel și profesorii, își desfășoară activitatea la Economic, în clase supraaglomerate, în două ture.

La sfârșitul lunii martie a acestui an, primarul Slatinei, Emil Moț, declara  că va aloca 93,5 milioane lei din bugetul local pentru reabilitarea sau extinderea unor unități de învățământ sau, dar și pentru reconstrucția corpului principal de clădire al Colegiul Economic „P.S. Aurelian“.

Ruinele restaurantului de la strehareti Întrebarea se pune, dacă CNA este proaspăt reabilitat, dotat cu tot ce trebuie și cu săli de clase suficient de multe în care să încapă toți elevii din ambele unități de învățământ, de ce autoritățile slătinene să mai cheltuiască alți bani din bugetul local pentru reconstrucția  Colegiului Economic?

Liceul și Pădurea și Lacul Strehareți o nouă ,,Belina” la Slatina?

Colegiul Național Agricol „Carol I”, înființat în urmă cu 134 de ani, a fost modernizat pe fonduri europene în 2013, cu peste 83 miliarde lei. Cu aceşti bani a fost reabilitat corpul C al liceului, căminul internat, laboratoarele de specialitate, sala de festivităţi, cantina a fost extinsă, a fost reamenajat atelierul mecanic şi tot atunci a fost realizat racordul de canalizare la sistemul municipal de canalizare.

La distrugerea sistematică a prestanței CA ,, Carol I” s-a lucrat demult, declinul său pădurea strha - Copieprofesional a început după 2004, când la conducerea primăriei Slatina, a ajuns, printr-un concurs de împrejurări, Darius Vâlcov, ce s-a dovedit a fi, ulterior, unul dintre cei mai mari escroci naționali. Neoficial, se vorbește că tot el a fost cel care a desființat  Grădina Zoologică și că ar fi proprietarul din umbră al Lacului Strehareți  dar și a unei suprafețe importante de pădure din această zonă.

gradina zoologică Și tot neoficial se vorbește că Vâlcov și-ar fi dorit ca aici, în Pădurea Strehareți, dar și în complexul reabilitat al CA ,, Carol I” dotat complet și cu un teren de fotbal cu nocturnă și gazon artificial,  să construiască o bază privată de agrement cu toate dotările și utilitățile.

De asemenea, în timpul celor două mandate ale sale la conducerea primăriei Slatina, au mai fost construite în imediata apropiere a CA ,, Carol I” două blocuri  despre care nu se știe mare lucru și nici în ce scopuri au fost construite, având în vedere distanța prea mare de oraș dar și de lipsa utilităților necesare- apă, canalizare, energie electrică sau strada asfaltată.

blocurile fantomă de langa StreharetiÎn concluzie, degradarea sistematică a tot ce a însemnat cândva Parcul din Pădurea Strehareți cu restaurantul, lacul de agrement, Grădina Zoologică are legătură clară și cu desființarea  Colegiului Agricol ,,Carol I”. Prin Fuzionarea lui cu Colegiul Economic  ,, PS Aurelian” ( fostul Liceu Textila), logic ar fi fost ca elevii de acolo să fie aduși la școala unde se investiseră peste 83 de miliarde lei în reabilitare, și nu invers.

Din surse neoficiale, am aflat că deja au început cercetările, după ce mai  mulți inculpați în dosarele lui Vâlcov, ar fi denunțat o serie de tertilacul straharetipuri prin care acesta, ca și Dragnea ar fi pus mâna pe Pădurea, terenul aferent și Lacul Strehareți din Slatina.

Nu ne-am mira dacă în viitorul apropiat justiția ar descoperi o nouă escrocherie, și aici la Slatina, marca ,,Belina”.

Mai multe detalii la VGtv Regional, Redactor/ moderator Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing. Viorel Raicu.

Reclame