particip proiect gradinari - CopieUn nou proiect pentru comunitățile defavorizate a fost implementat în localitatea Grădinari, județul Olt. Partenerii proiectului numit sugestiv ,, Po mishto sarenqe amarre rromendar” Dezvoltare multisectorială a comunităților interetnice prin măsuri integrate și auto susținere-Asociația Centrul Rromilor ,, Amare Tomentza”, DBC SRL, Comuna Grădinari și Școala Gimnazială Grădinari. Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Gazda evenimentului, primarul Mihai Ioana( foto), a declarat că acest proiect are ca scop Mihai Ioanadiminuarea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie  și excluziune socială, din cadrul celor trei zone marginalizate, ale localității Grădinari, respectiv satele Grădinari, Petculești și Runcu Mare.

Proiectul se adresează în special nevoilor specifice identificate, pentru un număr de 856 de membrii ai grupului țintă din comunitatea marginalizată, oferind măsuri integrate care vizează facilitarea accederii la educație, extinderea oportunităților de acces și menținere pe piața muncii, stimularea inițiativelor anteprenoriale, asigurarea de servicii medicale și medico-sociale, reglementarea actelor de proprietate, ameliorarea condițiilor de locuit, participarea activă a membrilor comunității, la corelarea nevoilor comunității cu politicile publice locale, susținerea egalității de șanse, promovarea interculturalității și combaterea discriminării.

IMG_20170914_111607 De asemenea, acest proiect, potrivit managerului Daniel Neagoe, are mai multe obiective printre care am aminti Înființarea Punctului de Acces la Servicii Integrate  Grădinari, Facilitarea accederii a 201 copii din zonele defavorizate ale comunei, la învățământul școlar primar și gimnazial, Amplificarea oportunităților de acces și menținerea pe piața muncii a grupului țintă, prin desfășurarea unui program de orientare și consiliere profesională pentru 437 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, Dinamizarea anteprenoriatului local și stimularea inițiativelor anteprenoriale locale prin furnizarea de cursuri de anteprenoriat pentru 90 de persoane; Furnizarea de asistență juridică și sprijin tehnico-financiar pentru reglementarea actelor de proprietate aferente unui număr de 130 de locuințe din zonele marginalizate; Reducerea pericolului pe care condițiile de locuit precare le reprezintă pentru siguranța familiei, îmbunătățirea condițiilor de locuit asigurate de evaluarea tehnică  a structurii de rezistență, a locuințelor din zonele IMG_20170914_112547marginalizate, extinderea unui număr de 15 locuințe aflate în risc de prăbușire cu o cameră modulară  și derularea unui program de reabilitare  destinat unui număr de 24 de locuințe aflate într-o stare avansată de deteriorare;  Facilitarea accesului la servicii medicale și medico- sociale pentru 856 de persoane;  Integrarea dimensiunii de inovare socială în cadrul comunității și a participării pro-active a membrilor comunității și formarea unui Grup de Acțiune Locală ( GIL) care să asigure facilitarea relației dintre membrii comunității.

prof univ. proiect gradindari - Copie La această lansare de proiect intercomunitar a participat prof. univ. Delia Grigore ( foto), președinta Asociației Centrul Rromilor ,, Amare Tomentza”, care a declarat, printre altele : ,, Acest proiect are ca beneficiari majoritari rromii din localitate, dar și nerromi. Este o premieră pentru România, din mai multe puncte de vedere. Acest program 4.1., este un program de măsuri din mai multe domenii de activitate. Noi, Mișcarea Rromilor- unii dintre noi de peste 20 ani- ne-am dorit foarte mult să facem proiecte integrate, adică să nu ne adresăm doar educației, doar sănătății, etc. ne dorim să ne raportăm nevoilor copiilor, pentru că  noi ne axăm pe educație, pentru culturalitate, pentru dialog, pentru stima de sine, să ne asumăm cu mândrie că suntem rromi, să prezentăm celorlalți cultura noastră, să intrăm în dialog cu ceilalți, să ne respectăm și să ne cunoaștem reciproc” , a punctat Delia Grigore.

Printre participanți s-au numărat și Mihai Neacșu directorul Centrului Cultural DBC, IMG_20170914_112538membru fondator al asociației, Cristinel Cârloganu directorul AJOFM Olt, Marius Năfliu, directorul AJOFM Vâlcea, Mihai Sanda, administratorul public primăria Drăgășani, Virgil Delureanu -vicepreședintele CJ Olt precum și localnici, beneficiari ai acestui proiect.

Mai multe amănunte într-o înregistrare la VGtv www.vgtvolt.cabanova.com.

Redactor/ reporter Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing. Viorel Raicu.

Reclame