Primar_Scarisoara[1]
Liviu Tiugan
Liviu Tiugan, primarul localității oltene, Scărișoara s-a dovedit a fi, nu numai un bun manager al comunității locale dar și un bun istoric. Acesta ne-a declarat, printre altele într-un scurt interviu pentru VGtv Olt, că, după părerea sa denumirea de Olt – Romanați a județului Olt, nu este o reparație morală, cel puțin pentru localitatea pe care o păstorește.

,,Înainte localitatea era formată din trei sate: Scărișoara, Plăviceni și Rudari, dar acest

 

 

ultim sat era peste Olt, acum pe teritoriul județului Teleorman. Aici a fost construită Mânăstirea Plăviceni, unde se spune că a fost descoperit trupul de capitat al domnitorului Mihai Viteazul. Anul viitor va fi adus și capul domnitorului Mihai Viteazul aflat în momentul de față  la Mânăstirea Dealu, pentru a-l uni cu trupul, după 417 ani.” ne-a mărturisit edilul localității Scărișoara.

Mihai secure_mic - CopieMormântul acestuia şi osemintele sale au fost descoperite oficial la Mănăstirea Plăviceni, iar pe 9 august, anul acesta s-au comemorat 416 ani de la asasinarea Voievodului, acesta a fost comemorat de un sobor de 30 de preoți şi peste o mie de pelerini.

Potrivit primarului, Liviu Tiugan a avut loc la Mănăstirea Plăviceni cea de-a șasea comemorare a Tăierii Capului lui Mihai Viteazu, cu ocazia împlinirii 415 ani de la asasinarea voievodului, la Câmpia Turzii (9 august 1601). Acest lăcaş de închinăciune a devenit loc de comemorare, după ce acolo au fost descoperite, într-o groapă zidită, osemintele lui Mihai Viteazul.

Din păcate, după Reorganizarea administrativ- teritorială din 16 februarie 1968, granițele fostului județ Romanați s-au modificat, considerabil când o bună parte a rămas în Teleorman și alta în Dolj. Și cum Mânăstirea Plăviceni, situată  pe partea stângă a Oltului, a rămas de atunci pe raza comunei Plopii Slăvitești, în satul Dudu, din Teleorman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Revenind la povestea voievodului Mihai Viteazul, relatată cu mult respect de către ing. Liviu Tiugan, primarul localității Scărișoara,   se pare că osemintele voievodului muntean au fost aduse în această mănăstire de Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazul, ea fiind și ctitorul acestui locaș de cult cu hramul Sfântul Mihai, construit prin anii 1637.

Moartea martirică a voievodului Mihai Viteazul avea să-i împrăştie trupul sfârtecat prin locuri neaflate încă. Doar capul i-a fost aşezat în taină, cu respect şi evlavie, într-o criptă la Mănăstirea Dealu, din Arhiepiscopia Târgoviştei. Odiseea acestei relicve este însă puţin cunoscută de publicul larg.

Potrivit istoricilor, în tabăra de noapte de la Câmpia Turzii, la 9/19 august 1601, în manastirea-plaviceni-3momentul când gărzile nu se aflau în apropierea lui, viteazul voievod valah a fost asasinat. ,,Mihai a fost ucis conform poruncii primite de la împăratul Rudolf al II-lea, iar eu am executat-o“, scria în 1601 Basta György, autorul crimei, într-o scrisoare trimisă arhiducelui Mathias, viitorul împărat habsburg.
După asasinarea voievodului, în tabăra de la Câmpia Turzii, trupul a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia (Bălgrad), unde a rămas nu se ştie pentru cât timp. În orice caz, se pare că osemintele Voievodului au dispărut de acolo înainte de desfiinţarea Mitropoliei Ardealului şi transformarea lăcașului în biserică catolică (1701). Ultima relatare o avem în Cronica Transilvaniei, scrisă de istoricul maghiar Wolfgang de manastirea-plaviceni-24 - Copie (2)Bethlen, pe la 1650: „După aceea, totuşi, corpul acestuia, ca să nu fie sfâșiat de câini, câțiva traci l-au înmormântat din ordinul lui Basta într-o groapă, pentru ca, în cele din urmă, cu trecerea timpului, să fie adus la Alba Iulia, unde a fost înmormântat în biserica sfântă şi apoi, după o vreme, a fost dus în Valahia Transalpină”.

Descoperirea osemintelor  după 400 de ani

În 2010, călugării de la Mănăstirea Plăviceni au făcut această descoperire de excepţie, respectiv un schelet care se potrivea în ceea ce priveşte dimensiunile cu cel al marelui domnitor, autenticitatea osemintelor fiind confirmată de raportul de medicină legală şi măsurătorile antopometrice. Argumentele iniţiale care susţineau teoria potrivit căreia osemintele ar fi aparţinut lui Mihai Viteazul erau legate de faptul că Mănăstirea Plăviceni a fost ridicată de Doamna Stanca, că hramul este al Arhanghelului Mihail, dar şi faptul că din schelet lipsea capul, dar şi membrele superioare fără claviculă şi coaste, ceea ce corespundea modului cum a fost mutilat Voievodul în 1601.Fotorep1

Părintele Teoctist Moldovanu, stareţul mănăstirii, i-a povestit primarului Liviu Tiugan că  specialiștii vor să facă demersurile necesare ca o parte dintre aceste oseminte să fie aduse în Transilvania, iar ziua de 9 august să fie marcată şi în Calendarul Creştin-Ortodox drept Ziua Tăierii Capului Martirului Mihai Voievod cel Viteaz şi Sfânt.

Mai multe amănunte despre uluitoarea descoperire de la Mânăstirea Plăviceni, cândva aparținând localității oltene Scărișoara, într-un interviu în exclusivitate realizat pentru VGTv Olt de Redactor/ Reporter Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj, ing. Viorel Raicu http://www.vgtvolt.cabanova.com

Reclame