DSC_0219Prima ediție a sărbătorii localități Pleșoiu, desfășurată duminică 13 august, s-a dovedit a fi una cu ghinion. Potrivit primarului Valerică Măndescu, sărbătoarea a fost umbrită de două evenimente tragice, pentru că în această zi tocmai decedaseră doi localnici, iar rudele și prietenii acestora erau în doliu. Și ca ghinionul să continue, energia electrică care asigura stațiile de amplificare ale artiștilor de pe scenă, a fost întreruptă de mai multe ori, întârziind foarte mult desfășurarea evenimentului.

DSCN9918

Recunoscută ca una dinte cele mai prolifice localității producătoare de legume, comuna Pleșoiu este consemnată pentru prima dată în „Dicționarul Geografic” al județului Romanați, publicat în 1889 de Constantin I. Locusteanu, director și profesor la Gimnaziu din Caracal. În această lucrare se face o prezentare enciclopedica, succintă a fiecărei localități, sub aspect geografic, economic și social-cultural la data respectivă.

DSC_0114Următoarea relatare este din 1828, făcută de Stefan Richman în ,,Monografia județului Romanești”, în care face o prezentare a fiecărei localități la aceea dată, ca și Constantin I. Locusteanu.
În anul 1972, profesorii Gh.C. Morariu, I. Gh. Bodescu și D. I. Oprea publică o „Monografie” a comunei Pleșoiu din județul Olt, in care se face o prezentare cu caracter istoric, geografic, economic și social cultural a fiecărui sat component, iar în anul 1974 colectivul constituit din Gh. Constantin, Boteanu Valeriu, Curta Iulian și Marunțelu Gheorghe publică „Monografia județului Olt”, prezentând localitate ca și înaintașii lor.

În acest an, primarul Valerică Măndescu ( foto) a ținut să aducă în viața consătenilor săi,

Valerică Măndescu, primar Pleșoiu
Valerică Măndescu, primar Pleșoiu

osteniți de munca prin solarii sau la câmp pentru recoltarea legumelor, o zi frumoasă, în care să se distreze alături prieteni dragi și  fii ai satului plecați pe alte meleaguri.

DSC_0281Profitând de eveniment, șeful administrației locale, așa cum a promis în campania electorală,  a premiat 15 cupluri care au împlinit 50  de ani de căsătorie, cu câte 1000 lei și o felicitare. Iată care sunt  acestea: Roibu Tudor și Alexandrina, Moraru Gheorghe și Maria, Bădoi Ion  și Ioana, Dogaru Ilie și Viorica, Stănoiu Alexandru și Elena, Băicoi Gheorghe și Ana, Smedescu Ilie și Ecaterina, Viziru Iordache și Maria, Cojocaru Dumitru și Paula, Burtică Io și Nicolina, Răduț Ilie și Ștefania, Duță Petre și Aurora, Călărașu Mihai și Veronica, Trușcă Dumitru și Ecaterina.

După acest eveniment petrecerea a continuat- cu întreruperi ce-i drept – cu  evoluțiaDSC_0079 ansamblului Plaiurile Sâmbureștilor, din localitatea omonimă, care au avut alături primarul Iulian Preda și pe instructorul Sandu Rizea. Orchestrația muzicală a fost asigurată de Taraful de la Morunglav.

Partea a doua a fost mult mai antrenantă odată cu evoluția Ansamblului Profesionist Doina Oltului, din Slatina aui cărui soliști au scos ropote de aplauze din partea pleșoienilor, după care s-au prins în sârbe și hore și au petrecut până seara târziu.

dsc_0155.jpgMai multe amănunte la VGtv Olt http://www.vgtvolt.cabanova.com
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing Viorel Raicu. http://www.vgtvolt.cabanova.com

 

Reclame