Antena alarma Osica de SusInspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a organizat şi desfăşurat, miercuri 2 august un exercițiu de testarea funcţionării sirenelor de alarmare publică în toate localitățile din țară.
Dacă autoritățile județene sau cele locale, din Olt, știau despre acest exercițiu, nu același lucru putem spune despre populație.
Spre exemplu, în localitatea Osica de Sus din județul Olt, niciunul dintre intervievații redactorului VGtv, nu a știut de acest exercițiu și nici ce trebuie făcut în cazul unor calamități naturale, precum inundații, incendii sau cutremur și cu atât mai mult în cazul unui posibil bombardament.
Mai mult decât atât, oamenii păreau a lucrurile în glumă, fără să conștientizeze pericolele la care s-ar putea expune în cazul unor situații de urgenț.DSCN0071
În schimb, administrația locală din Deveselu, cu ajutorul angajaților primăriei sub coordonarea primarului Ion Aliman și a lui Ion Giurea, șeful SVSU, au pus în temă localnicii cu tot ce presupune acest exercițiu. În momentul interviului cu primarul, sirenele situate lângă primărie, au sunat la ora stabilită, ceea ce a însemnat că totul este în regulă și sistemele de alarmare funcționează.
Același lucru s-a întâmplat și în localitatea

Gelu Marița, primar Visina
Marița Gelu

Vișina, unde primarul Gelu Marița, s-a ocupat personal de buna desfășurare a acestui exercițiu.,, Am organizat și vom mai organiza adunări popular, ori de câte ori este nevoie, pentru ca oamenii să înțeleagă aceste exerciții. La exercițiu de astăzi, sistemele au funcționat foarte bine. ” a precizat primarul din Vișina.

Primăria Ianca
Primăria Ianca

De asemenea, și în localitatea Ianca, potrivit viceprimarului Liviu Domozină, la ora stabilită alarma s-a auzit în ambele sate Ianca și Potelu. Acesta a declarat că la primul exercițiu din aprilie au fost probleme din cauza ciorilor care își făcuseră cuiburi fix pe difuzoare. După ce au îndepărtat cuiburile, au pus niște plase de protecție.
Dorel Cătălin Imireanu,primar GiuvărăștiDorel Cătălin Imireanu ( foto) primarul comunei Giuvărăști, a declarat că exercițiul de alarmare s-a desfășurat conform planului, însă nu toată lumea știa despre acest lucru, motiv pentru care telefoanele au început să sune întrebând despre ce se întâmplă.

Mai multe amanunte la VGtv Olt http://www.vgtvolt.cabanova.com

Redactor/ reporter Georgiana Raicu, editare și montaj, ing. Viorel Raicu.

 

Reclame