FB_IMG_1500529243137În noaptea de duminică spre luni, 16-17 iulie 2017, în Râmnicu Vâlcea, peste 2.000 de militari şi peste 740 mijloace tehnice militare au desfăşurat acţiuni complexe în cadrul unui amplu exerciţiu militar. Aceste acţiuni au făcut parte din cadrul exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2017. În ziua exerciţiului, o parte a trupelor NATO, care au luat cu „asalt” Râmnicul, au staţionat pe bulevardul Dem Rădulescu cu tehnica şi dotarea cu care au executat exerciţiul. De altfel, în perioada respectivă, B-dul Dem Rădulescu, dar şi DN 64 au fost blocate pentru deplasarea mijloacelor militare în locaţia unde s-a desfăşurat exerciţiul nocturn. La acest exerciţiu miliar au participat aproximativ 400 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, 1.000 de americani din Regimentul 2 Cavalerie şi circa 130 de polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni şi 10 britanici, care au simulat acţiuni de FB_IMG_1500529235065luptă complexă şi trecerea peste un curs de apă pe timpul nopţii. În condiţii de întuneric, s-au construit trei poduri plutitoare: unul românesc (Batalioanele 136 Geniu Alba Iulia, 52 Geniu Satu Mare, Brigada 10 Geniu Brăila, sprijinite de genişti ai Centrului de Instruire pentru Geniu EOD si Apărare CBRN Rm Vâlcea), unul americano-olandez şi unul german. Despre acest amplu exerciţiu militar, maiorul Florentin Duman din cadrul Forţelor Terestre Române ne-a declarat: „Acest exerciţiu a fost planificat în scopul promovării securităţii şi stabilităţii în zona Mării Negre, precum şi întărirea parteneriatului între forţele terestre ale SUA în Europa, România şi Bulgaria”.

FB_IMG_1500535570244După „Ziua Porților Deschise” miercuri, 19 iulie 2017, în cadrul exerciţiului Saber Guardian 2017, la raionul de instrucţie Râureni, a avut loc acţiunea sub genericul „Ziua Distinşilor Vizitatori”, organizată de comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, general de brigadă Daniel Petrescu. La această activitate au fost invitaţi reprezentanţi din ţările participante la exerciţiu, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi reprezentanţi ai mass-media. 

Participanții la acțiune au fost martorii unor momente pe care rar ți-e dat să le vezi: realizarea de către militarii români a unui pod de pontoane duble peste cursul râului Olt, urmată de trecerea peste podul de pontoane a mijloacelor tehnice militare. Despre exerciţiul militar desfăşurat în raionul de instrucţie Râureni, locotenent colonel Mihai Rusu, comandatul Batalionului 136 Geniu din Alba Iulia, a spus: „Militarii din Brigada 10 Geniu, din Batalionul 52 şi 136 Geniu au închis podul din pontoane, un pod de pontoane duble de tip PR 71, pe care au trecut mijloacele tehnice aparţinând Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, precum şi ale partenerilor americani.

De asemenea, peste podul românesc, a trecut şi un mijloc tehnic militar aparţinând partenerilor FB_IMG_1500529315085germani, precum şi altele. În principiu s-a realizat o secvenţă limitată în timp, din ceea ce s-a executat pe timp de noapte, în data de 16/17 iulie şi ceea ce se va executa în noaptea de 19 /20 iulie, după ora 23.00. Exerciţiul are rolul de a proba capabilităţile Alianţei de a asigura trecerea forţelor de manevră peste cursurile de apă în contact cu inamicul, pe timp de noapte. De altfel, la prima parte a exerciţiului toate structurile de geniu care au participat s-au încadrat în timpul alocat şi planificat”. La rândul său, generalul de brigadă Daniel Petrescu, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a declarat: „Ceea ce am desfăşurat la Râureni face parte din exerciţiul Saber Guardian 2017, la care participă peste 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. În locaţia de la Râureni suntem aproape 2.000 de militari, din nouă ţări NATO. În principal, sunt militari din România, SUA, Polonia, Germania, dar şi din alte ţări NATO. Astăzi, am exersat, pe timp de zi, o trecere pe un pod de pontoane, urmând ca acţiunea principală să se desfăşoare pe timp de noapte. Este un exerciţiu foarte reuşit, după părerea mea, prin modul în care am reuşit să ne sincronizăm pe timp de noapte. De altfel, este extrem de dificil să desfăşori o astfel de acţiune pe timp de noapte, numai cu aparatura de observare şi de vedere pe timp de noapte. De asemenea, exerciţiul este un succes prin faptul că am FB_IMG_1500529290342reuşit să integrăm militari din atâtea ţări, dar şi prin sprijinul pe care l-am primit de la autorităţile locale şi de la populaţia din zonă. Am reuşit să ne cunoaştem mai bine cu acest exerciţiu şi cred că au văzut care este preocuparea Armatei României: de a fi gata şi de a răspunde sarcinilor pe care le avem. Cred că a fost un exerciţiu extrem reuşit”. În noaptea de 19 spre 29 iulie, a urmat un ultim exercițiu militar al trupelor NATO care a încheiat acțiunea ce s-a desfășurat în Vâlcea.

În această perioadă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea au executat acțiuni de asigurare a ordinii şi siguranţei publice la locurile de campare şi cazare pentru prevenirea şi combaterea tulburării ordinii publice, a faptelor antisociale, protecţia participanţilor şi a infrastructurii. Pe timpul tranzitării convoaielor cu tehnică militară, acestea au fost monitorizate de echipajele de intervenţie ale celor doua instituții menționate anterior.

Reamintim cititorilor noștri că Saber Guardian 2017 este cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat în ţara noastră până acum. La el participă 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. Antrenamentele au loc în peste 20 de poligoane, inclusiv Marea Neagră.

 Andreea Corina Sima

Reclame