DSC_0039În perioada 19-23 iulie, stațiunea Băile Olănești a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cinci zile de voie bună, antren, muzică și bună dispoziție au fost organizate de administrația locală pentru a sărbători cum se cuvine cei 490 de ani de la atestarea documentară a Olăneștilor Vâlcii.

Apele de la Olănești, cunoscute și de romani

Potrivit legendei, puterea binefăcătoare a apelor minerale de la Băile Olănești a fost800px-Olanesti_Spring_house cunoscută chiar din timpul romanilor, de la care – se bănuiește – au rămas niște ziduri vechi din piatră în apropierea izvoarelor .
Prima atestare documentară a localității Băile Olănești  datează din 19 iulie 1527.
Apele minerale de la Olănești sunt menționate prima dată într-un 
hrisov din 1760 și sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moșia clucerului Toma Olănescu care construiește primele camere de băi.
În privința 
denumirii localității Olănești, părerile sunt împărțite. Unele izvoare susțin că numele stațiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Aceștia se numeau „olane”, respectiv „ulani”. Alții sunt de părere că numele se datorează în mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olănescu. Vestea efectului tămăduitor a fost întărită chiar de conducătorul Revoluției din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retrăgea aici, pe moșia Olăneștilor împreună cu grupul său de boieri.

baile-olanesti-2Din 2011, Olăneștiul este recunoscută ca stațiune balneoclimatică

Primele analize ale acestor ape au fost făcute de dr. Karl Friedrich Siller în anul 1830 ceea ce a determinat creșterea numărului de beneficiari ai tratamentului de aici. În anul 1853-1854 se face a doua analiză de către Petrache Poenaru, iar mai târziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.
În urma cererii generalului 
dr. Carol Davilla, care vizitase stațiunea împreună cu elevii școlii de medicină din București, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o nouă analiză a izvoarelor și comunică rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegramă în care își manifestă surprinderea și încântarea, numind apele ca fiind “de natură extraordinară”.
În anul 
1873 apele minerale de la Olănești sunt trimise la Expoziția din Viena, unde sunt din nou examinate, obținând Medalia de Aur. La 12 octombrie 2011 a apărut Hotărârea Nr. 1016 a Guvernului României privind acordarea statutului de stațiune balneoclimatică pentru șase localități din România, printre care și Băile Olănești.

În cohorta PSD-iștilor vâlceni a pătruns și-un liberal

Senator Romulus Bulacu
Senator Romulus Bulacu

După 490 de ani de la prima atestare documentară a stațiunii cu ale tămăduitoare, politicienii și reprezentanții instituțiilor publice descentralizate au deschis șirul manifestărilor dedicate acestui eveniment. După cele câteva cuvinte spuse de primarul PSD, Sorin Vasilache, au urmat prefectul județului Florian Marin și președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu care i-a acordat primarului de Olănești diploma de excelență pentru munca depusă ca edil al orașului Băile Olănești.

Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea
Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea

„Am venit să că transmitem gândurile noastre bune și prezența noastră aici este un semn că primarul dvs are susținere din partea noastră, este iubit și respectat de toate mediile politice, economice, administrative, sociale de la nivelul județului Vâlcea. Sorin Vasilache, fostul meu coleg de facultate, îmi arată că generația mea face lucruri bune pentru comunitate. Eu vă asigur că instituția pe care o coordonez și o conduc va fi alături de DSC_0057comunitatea din Olănești pentru că aveți nevoie și pentru că Olăneștiul este o perlă a turismului românesc. Și acum, într-un gest simbolic și ca o certificare a realizărilor de până acum, îi acordăm primarului Vasile Sorin Vasilache Diploma de Excelență pentru activitatea desfășurată și pentru promovarea intereselor comunității”, a declarat președintele CJ Vâlcea pe scena amenajată cu ocazia Zilelor Olăneștiului.

Orașul Băile Olănești îmbracă pentru cinci zile straie de sărbătoare la cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Zilele orașului Băile Olănești”. La invitația domnului primar Sorin Vasilache, am avut deosebita plăcere să particip la deschiderea oficială a manifestărilor. Băile Olănești este una dintre cele maDSC_0076i frumoase stațiuni turistice din județ. Ocupă primul loc printre stațiunile balneoclimaterice din România, fiind renumită pentru numărul mare de izvoare minerale cu efecte benefice sănătății. Este reprezentată de un primar gospodar, care a reușit să schimbe fața orașului. Sunt convins ca va fi la fel de activ pe viitor și va finaliza toate proiectele propuse. Turiștii și localnicii se pot bucura în aceste zile de concerte cu muzică populară, discotecă în aer liber, dans modern și muzică ușoară. Îl felicit pe primarul Sorin Vasilache pentru organizarea evenimentului și pentru modul în care promovează orașul pe care îl reprezintă! Le urez la mulți ani tuturor locuitorilor! a spus deputatul Eugen Neață ( foto la microfon) în discursul susținut în fața participanților la eveniment.

Băile Olănești în sărbătoare! 490 de ani de atestare documentară, a IX-a ediție a zilelor orașului, motive de bucurie și mândrie. Stațiunea Băile Olănești este, cu siguranță, una dintre perlele turismului vâlcean și alături de Băile Govora, Călimănești-Căciulata, Voineasa și Ocnele Mari fac din județul Vâlcea o adevărată capitală a turismului balnear.

Felicitări domnului Primar Sorin DSC_0067Vasilache și staff-ului său pentru organizare! Cer senin și distracție plăcută locuitorilor și turiștilor pentru următoarele patru zile!” a completat deputata PSD Daniela Oteșanu.

Așa cum am menționat în intertitlu, la eveniment s-a aflat și senatorul PNL Romulus Bulacu ( foto la microfon), de a cărui prezență la manifestări nici unul dintre participanți nu a catadicsit să amintească. Motivul este lesne de înțeles: domnia sa face parte din tabăra adversă. Fără prea multe comentarii, ne-am dori ca măcar atunci când vine vorba de interesele județului și ale locuitorilor acestuia, politicienii să lase la o parte ranchiuna și diferendele privind coloratura partidului în rândurile căruia sunt înregimentați.

Mai multe amanunte la VGtv Valcea http://www.vgtvvalcea.cabanova.com

 Redactor Andreea Corina Sima, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu

Reclame