Duminică, 2DSC_01265 iunie, festivitățile prilejuite de acest important moment dedicat în exclusivitate vieții păstorești, au început cu discursurile personalităților politice ale județului Vâlcea prezente la manifestare, invitat de onoare fiind Ludovic Orban, proaspăt ales în funcția de președinte al Partidului Național Liberal.

La acest eveniment au mai participat și personalități politice precum senatorul liberal Romulus Bulacu, fiu al satului care la rândul său a invitat și alți colegi parlamentari printre care am aminti pe Siminica Mirea senator de Olt sau deputatul Cristian Bulacu. DSC_0144

Prezent la manifestare, Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, i-a înmânat primarului comunei Vaideeni, Achim Daniel Băluță, diploma de excelență pentru organizarea acestui eveniment cu răsunet național. Totodată, acesta a promis ca anul viitor, la aniversarea a 50 de ani de la organizarea pentru prima dată a acestei importante manifestări, să convoace o ședință extraordinară, solemnă, a Consiliului Județean, la care să participe, alături de consilierii județeni și personalități importante ale vieții socio-politice și economice românești.

Senatorul Romulus Bulacu, prezent la manifestări a avut un discurs emoționant pentru participanții la eveniment: „La satul natal, fiecare se gândeşte cu nostalgie, dacă nu mai trăieşte în el. Aceasta pentru că mediul în care ne naştem îşi pune în mod irevocabil pecetea asupra fiinţei noastre. Nimeni nu poate uita casa părintească, biserica, şcoala, uliţele pe care le-a bătătorit în copilărie, dealurile, păşunile sau pădurile din apropiere. Totul trăieşte în noi. Ca fiu al acestor meleaguri, vă spun că Vaideeni rămâne pentru mine, colţul meu de rai. Astazi, pe lânga prieteni si colegi, l-am avut invitat in mijlocul nostru, pe liderul PNL, Ludovic Orban. La multi ani, Vaideeni! DSC_0173

Și cum îi stă bine românului și mai ales celui de la sat, oamenii locului, turiștii prezenți la eveniment, dar și personalitățile politice au încins o adevărată horă românească ce a fost urmată apoi de parada portului popular. Festivitățile au continuat apoi cu un spectacol folkloric susţinut de formaţiile din judeţul Vâlcea: Vaideeni, Băbeni, Horezu, Păuşeşti – Ansamblul „Glasul Otăsăului”; judeţul Alba: Şugag, Vinerea Cugir; judeţul Argeş: Corbi, Galeşu; judeţul Bistriţa-Năsăud: Leşu; judeţul Dâmboviţa: Runcu; judeţul Gorj: Baia de Fier, Novaci, Polovragi; DSC_0098judeţul Hunedoara: Orăştie; judeţul Sibiu: Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu; judeţul Tulcea: Ansamblul „Odyssea”.

Ei bine, „Învârtita Dorului” la Vaideeni a fost şi anul acesta o emoţionantă pagină de istorie naţională, o clipă tulburătoare de cult luminat al tradiţiei şi al artei coregrafice şi vestimentare ţărăneşti, al podoabelor care vin să dea fior spiritual chipului tânăr şi matur şi vârstnic al ţăranului, al ţăranului oier, al DSC_0167lumii oiereşti din toate arcurile vieţii rurale româneşti, al acelei lumi care a născut şi Mioriţa.
Desfăşurarea acestei sărbători la poalele Munţilor Căpăţânii a avut, prin poezia costumelor din Haţeg până în Vaideenii Olteniei, armonia cântecelor şi  bucuria dansurilor, un parfum ţărănesc cu adevărat voievodal. Adăugaţi la acestea surpriza unei expoziţii pe care o numesc „de duminecă” înfăţişând
celor de azi cămăşile – iie ale ciobăniţelor vaideence, cusute cu o migală unică  şi cu un har de mironosiţe acum mai bine de o sută de ani. Parada costumelor, o explozie prin artişti, de tinereţe, de bucurie a DSC_0241cusăturilor şi vestimentaţiei în general, şi a cântecului tânăr de dragoste din atâtea vetre ale artei noastre populare .

Mai multe amanunte într-o înregistrare la VGtv Vâlcea www/vgtvvalcea.cabanova.com

Redactor Andreea Corina Sima, op. Imag. Editare și montaj. Viorel Raicu

 

 

 

Reclame