biserica ocenele mari cu autoritătiSocial. Mihai Pătru, primarul orașului Ocnele Mari, a semnat Autorizația de Construire pentru Consolidare, Restaurare, cu Integrare în Circuit Turistic a „Bisericii Adormirii Maicii Domnului ” cea mai veche biserică din orașul Ocnele Mari, considerat un monument de arhitectură.
Această biserică datează din
sec.XVI. și este ctitoria domnitorului Radu de la Afumați.

Potrivit Direcției pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Național (DCCPCN) Vâlcea, un prim studiu tehnic important a fost întocmit de Serviciul de Geodezie în 1968, în urma căruia s-a stabilit că, în vara anului 1972, să se înceapă restaurarea edificiului monahal. Cu toate acestea, edificiul nu a fost restaurat, iar în 1976 Direcția Monumentelor Istorice, prin care se desfășurau toate lucrările de reparație, a fost desființata si, drept urmare, o perioada nu s-a mai discutat nimic despre situația bisericii.Biserică Ocnele Mari

Exploatarea de sare în soluție a distrus până și lăcașurile de cult din orașul Ocnele Mari. Până la ora actuală, au fost afectate, într-un fel sau altul, nu mai puțin de trei biserici din diferite zone ale orașului, toate fiind declarate monumente cu o inestimabilă valoare istorică.

Pentru a mai salva ce se mai putea, autoritățile locale și enoriașii au încerput să facă demersurile necesare cu mulți ani în urmă, însă de fiecare dată au fost refuzați fie din lipsa fondurilor, fie de nepăsarea autorităților județene.

După ce zeci de familii au fost strămutate, prin 2008, administrația locală a stabilit ca accesul în zonă și în lăcașul de cult să fie interzis. Astfel că biserica declarată monument istoric a fost închisă. Aceeași soartă a avut-o și casa parohială din satul Teica.

Biserica ocnePrimar pe atunci era actualul administrator public al orașului, Radu Gheorghe, care preciza la acea dată: „Pentru casa parohiala din satul Teica am făcut solicitări atât la Episcopia Râmnicului, cât si la Ministerul Culturii și Cultelor. Nu s-a găsit nici un fel de soluție în ceea ce privește conservarea. Zona în care este amplasata este considerata cu risc ridicat de prăbușire și ar putea fi strămutata. În privința bisericii, nu știu dacă se poate face ceva. Acum este închisă și nu se mai fac slujbe“,

Radu Popescu