primar-falcoiu
Petrișor Alexandru, primarul comunei Fălcoiu

Unul dintre cei mai longevivi primari ai Oltului, Petrișor Alexandru de la Fălcoiu, se pare că nu face umbră pământului degeaba. Acesta a fost reales de consătenii săi la alegerile locale din 5 iunie, a.c., pentru cel de-al șaptulea mandat.

Localitatea Fălcoiu are peste 4000 de locuitori, cinci sate, Falcoiu, Cioroiu, Cioroiașu, Chilii si Rudari și peste 25 de km de străzi asfaltate aproape în totalitate. Numele comunei este moștenit de la un fost boier căruia i se zicea Fălcoianu și care deținea acele terenuri. Principala ocupatie a oamenilor din comuna este agricultura. În toate satele din lunca Oltului și a Oltețului, țăranii s-au ocupat cu cultivarea legumelor, în special a usturoiului, fapt pentru care localității Fălcoiu i se mai spune și ,, patria usturoiului”. Agricultorii de aici erau principalii furnizori pentru fabricile de mezeluri din țară. Acum însă doar trei – patru familii mai cultivă, dar nu suprafețe mari.

Fenomenul îmbătrânirii populației lasă însă și aici urme. Majoritatea tinerilor aleg să plece

scoala-reabilitata
Scoală reabilitată

către orașe sau în străinătate pentru că locul natal nu le oferă prea multe locuri de muncă și șanse de dezvoltare. Solurile fertile de aici au făcut ca legumicultura să devină activitatea principală a localnicilor. Mulți locuitori trăiesc din ceea ce produc în gospodărie. În trecut, usturoiul a fost brandul comunei Fălcoiu.

Primarul recunoaște că înainte de revoluție, locuitorii erau mai apropiați de pământurile mănoase dintre Olt și Olteț, când pe luncile dintre cele două râuri se cultivau peste 100, 150 de hectare cu usturoi. Atât era de cunoscut usturoiul că exista chiar un soi „de Coiroiu“, iar după recoltatul lui, în sat era mare sărbătoare care se petrecea în fiecare an.

primaria-falcoiu
Primăria în curs de reabilitare

Nu numai sărbătoarea dar și toate acestea au dispărut odata cu parcelarea terenurilor, câd sistemele de irigat s-au deteriorat. Cei care încă mai cultivă câte ceva, au noroc că apa e doar la patru metri adâncime, au săpat puțuri si-au realizat singuri sisteme de irigat.

,, Actualul Cămin de Bătrâni funcționază într-un conac ce a aparținut unui boier, Mihail Demetrian, (1852-1941), lider al P.N.L. Romanați, fost prefect şi deputat, un boier bun,așa cum spun localnicii. A făcut un testament lăsând averea comunității locale. A

camin-falcoiu
Căminul de Bătrâni

avut un singur fiu și a murit de foarte tânăr. Boierul a pus o condiție atunci când a donat averea, ca pe raza localității Fălcoiu, din uzufructul dumnealui să se facă un cămin de bătrâni care să-i poarte numele. Îmi pre bine că acel testament a prins viață și, mai ales, că acest conac boieresc nu a fost vândut sau dărâmat și nici lăsat în paragină. (…)Căminul nu mai este în administrarea noastră, pentru că a trecut de Consiliul Județean și DGASPC Olt. Avem în jur de 47 de persoane instituționalizate și din localitate dar și din alte localități din Olt și din țară.” a spus primarul Petrișor Alexandru. 

Asfaltarea străzilor este prior

dispensar-si-farmacie-falcoiu
Dispensar și Farmacie

itatea Primăriei Fălcoiu. Cu bani veniți de la guvern sau din fonduri europene au fost asfaltate până acum mai multe străzi din cele trei sate. Primarul își dorește, ca în satul Cioroiu să se finalizeze asfltările și alimentarecu apă.

Asistența medicală este asigurată printr-un centru medical în care își desfășoară activitatea doi medici de familie și există și o farmacie. Clădirea în care funcționează cabinetele medicale a fost modernizată cu bani de la primărie. Din aceeași sursă de finanțare a fost modernizată și Școala Gimnazială din Fălcoiu. Acum unitatea de învățământ are centrală proprie și mobilier nou. Din cauza faptului că numărul elevilor este foarte mic, Școala din satul Cioroiu a fost desființată.

Tot din banii primăriei, Școala din Fălco

dscn3700
Petrișor Alexandru, primar Fălcoiu

iu a fost renovată în totalitate. Pentru anul viitor se dorește ridicarea unei grădinițe noi în comună, care să răspundă cerințelor pe care părinții le au pentru copiii lor. Grădiniță deocamdată funcționează într-o fostă cantină a vechiului CAP. Arată destul de bine pentru că administrația locală a întreținut-o. În Fălcoiu sunt două comunități de romi și, printr-un acord cu Banca Mondială, s-a reușit construcția unei grădinițe moderne pentru copiii din aceste comunități, în care 35 de copii beneficiază de această unitate de învățământ.

sala-de-sport-falcoiu
Sala de Sport, Fălcoiu

,,Am o parte din proiecte în derulare și ați văzut că în drum spre primărie, toate străzile laterale sunt asfaltate. Mai avem doar o bucată de 800 de metri care n-a putut fi prinsă în proiectul care se desfășoară acum, dar o s-o asfaltăm din fonduri de la bugetul local. Mai avem în derulare un proiect pe Măsura 3.22, în valoare de 2.500.000 euro, proiect care cuprinde asfaltare străzi, dotarea Căminului Cultural, cu instalații de sonprizere, lumini, scenă mobilă, care a fost reabilitat complet și unde funcționează Ansamblul folcloric Jienii. De asemenea mai avem în acest proiect un after school pentru 75 de copii. Mai avem un alt proiect de alimentare cu apă în satul Cioroiu, un sat de peste 1000 de locuitori, pe Ordonanța 28, finalizat în proportie de 75%, deoarece în 23 octombrie s-au sistat lucrările din lipsa banilor., pentru că 80% din bugetul Ministerului Dezvoltării a fost cheltuit și am fost notificați să sistăm lucrările , urmând ca anul viitor să le continuăm, după aprobarea noului buget.

Mai avem un proiect pe submăsura 7.2., care prevede alimentare cu apă și canalizare pe zece kilometri în satul Fălcoiu. Suntem în procedură de achiziție cu lucrările pe SEAP. Avem o contestație și din acest motiv se întârzie cu licitația, însă proiectul trebuie să demareze anul viitor imediat ce o va permite timpul. Tot pe Ordonanța 28 mai avem un proiect pentru zece km de asfalt care leagă comuna Fălcoiu de satul Chilii, cuprinzând și 4,5 km peste câmp, un sat mai izolat. În acest fel putem aduce, mai repede și în condiții optime, copii din acel sat la școala din Fălcoiu. Până acum făceam un ocol de 17 km pe Dobrosloveni- Reșca. Se micșorează și consumul de carburanți dar se scurtează și timpul. ” a precizat primarul localității Fălcoiu.

Ce alte lucruri importante dorește Petrișor Alexandru să mai facă în localitatea sa, vă invităm să urmăriți un interviu realizat pentru VGtv Olt de Redactor Georgiana Raicu, op. imag. ing. Viorel Raicu http://www.vgtvolt.cabanova.com

Reclame