dscn9326În perioada 15-17 septembrie, la Hotel Aurora din Mamaia a avut loc Congresul al XXIII-lea al Asociației Foștilor Deținuți și Victime ale dictaturii din România, la care au participat președinți și reprezentanți ai filialelor din toate județele țării.

Printre aceștia am putea aminti pe Bjoza Octav presedidetele AFDPR,

Paul Andreescu, președintele Filialei Constanța cel care a construit la Poarta Albă unul dintre cele mai importante monumente dedicate luptătorilor anticomuniști pieriți în lagărele comuniste, președinta Filialei din Reșița, Cornelia Fetea, Dr. Chiţimia Eustaţiu, președintele Flialei Slatina, de la Filiala Rm.Vâlcea a participat președintele Larisa Calmuschi, iar de la Pitești dr. Sergiu Rizescu.dscn9337

Pe lista invitaților s-au aflat nume sonore din viața politică și socială precum principesa Margareta, fostul președinte Emil Constantinescu, Lucia Hossu- Longin, Ana Blandiana, Radu Preda, Marius Oprea, Adrian sanda, Dragoș Petrescu, Camelia Doru, Oana Stănciulescu și Eugenia Vodă.

dscn9345Din păcate, niciunul dintre invitații Asociației, cu excepția lui Radu Preda- președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, nu au fost prezenți, cum dealtfel nici mass-media locală cu excepția unei reprezentante de la Adevărul.

dscn9293Acest lucru denotă faptul că foștii deținuți politici sunt din ce în ce mai uitate de autorități, iar cererile lor ce prevăd drepturi speciale pentru copii lor care au avut de suferit din cauza traumelor la care au fost supuși, dar și dublarea celor 400 lei indemnizație, vor fi doar vorbe în vânt.

În urma dezbaterilor care au avut loc, s-a dorit a se adce la cunoștința dscn9314opiniei publice revolta foștilor detinuți politici față de faptul că, în timp ce foștii securiști se bucură de pensii de zeci de milioane, iar revoluționarii beneficiază de o lege a recunoștinței, cu prevederi mai mult decât generoase, supraviețuitorii temnițelor și lagărelor de exterminare comuniste sunt dați uitării și mulți dintre ei lăsați să-și trăiască ultimii ani ai vieții la limita mizeriei.dscn9362

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, intrată în istorie sub denumirea prescurtată de AFDPR, a luat fiinţă la 2 ianuarie 1990, membrii fondatori fiind fostul deputat PRM de Olt prof. Radu Ciuceanu, Constantin Ticu Dumitrescu Constantin, Ion Lăţea, ofiţer şi Eugen Ciobanu, avocat, foşti deţinuţi politici.

DSCN9320.JPGAsociaţia are ca membri foşti deţinuţi politici, deportaţi, urmaşi ai acestora, precum şi alte categorii de persecutaţi politic, fiind organizată pe o structură centrală, cu sediul în Bucureşti, sector 3, strada Mântuleasa, nr.10 şi 41 de filiale în reşedinţele de judeţe.

Mai multe amanunte de la întânirea membrilor Asociației Foștilor Deținuți Politici şi Victime ale Dictaturii din România, într-un material filmat pentru VGtv www.vgtvolt.cabanova.com. Redactor Georgiana Raicu, operator imagine, editare și montaj, ing. Viorel Raicu.

Reclame