Primarul Dan Bălută
Primar Daniel Băluță

Mare sărbătoare la Vaideeni, județul Vâlcea, la sfârșitul săptămânii trecute, când a avut loc cea de-a 48-a ediție a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului”, ocazie cu care localitatea a sărbătorit 521 de ani de atestare documentară.

Ca în fiecare an, la sfârșit de iunie, localitatea Vaideeni a fost cuprinsă de febra sărbătorii păstorești, cu dansuri si cantec popular, readucând în prim-plan tradițiile și istoria locală, strâns legată de transhumanță și de oierii din Mărginea Sibiului, cei care au pus temeliea acestei 13556054_718973641577173_1284670143_ofrumoase așezări vâlcene.

Evenimentul cultural,organizat de primarul Daniel Băluță și Consiliul Local Vaideeni, a debutat sâmbătă 25 iunie, de la ora 17.00, la Căminul Cultural „Vartolomei Todeci”, cu expoziţia de fotografie sub genericul „Povestea unor căsnicii de peste o jumătate de veac”, proiect fotografic realizat de Aurel Rapa, Simona Dumitrescu şi Denisa Robeci.

13509312_718973644910506_699078168_oDupă acest vernisaj, a urmat prezentarea unei expoziţii de cămăşi vechi sub genericul „Povestea cămăşilor cu suflet” (ediţia a II-a), proiect realizat de Simona Dumitrescu şi Raluca Popa.

Tot cu acest prilej s-a desfășurat adunarea meșterilor populari din Vaideeni, ocazie cu care s-au spus ,, Povești la șezătoare”. În același timp a fost lansată de cartea „Note şi amintiri, impresii din război, de la sublocotenent M. Mihai Ionescu”.

La orele 20.00, pe platoul din fața primăriei, unde s-a montat o scenă, s-a desfășurat un spectacol folcloric cu interpreți cunoscuți din zona Vâlcei și Sibiului.13499864_718973634910507_272462441_o

Cea de-a doua zi a festivalului de Folclor Păstoresc ,, Învârtita Dorului”, a început la ora 11.00, în centrul civic al localităţii Vaideeni, când a avut loc festivitatea de deschidere a celei de-a 48-a ediţii, în prezența oficialităților locale și județene dar și a unui public numeros din comuna Vaideeni și din împrejurimi.

După parada portului popular, care a început la 11.30, la orele 12.00 a avut loc un spectacol folcloric susţinut de formaţii artistice din judeţele: Vâlcea – Vaideeni şi Băbeni; Alba – Şugag, Vinerea Cugir; Argeş -Corbi, Galeşu; Bistriţa –Năsăud (Leşu); Gorj (Baia de Fier, Novaci, Polovragi); Sibiu (Cristian, Gura Râului, Jina,Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu).

13517882_718972948243909_347615044_oÎn deschiderea evenimentului, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de preoții din localitate. Primarul Daniel Băluță a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți și, de asemenea, să prezinte invitații. ,,Am deosebita onoare și bucurie de a vedea atâta tradiție și costume populare la cea de-a 49-a ediție a Festivalului Folcloric Învârtita Dorului. Avem deosebita plăcere de a avea alături de noi pe domnul ministru Lazăr Comănescu, Sorin Chelu, secretar general al Guvernului, senatorul Laurențiu Coca, vicepreședintele CJ Vâlcea- Dumitru Persu, Florin Epure-directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea. Mulțumim, de asemenea, pentru prezență domnilor primari din Mărginimea Sibiului, DSCN0813domnul președinte Gligor Ciorbea, Vartolomeu Todeci – cel care a pus bazele aceste sărbători pascale. Acum când comunicarea este mai mult pe internet pe facebook sau pe tweter, mă bucur să văd că încă mai există tradiție, că încă mai există spirit de români.” a spus în cuvântul său de început edilul localității Vaideeni. Acesta a urat ,, La mulți ani” tuturor românilor de Ziua Drapelului.

Prezent la acest eveniment, Dumitru Persu a ținut să adreseze, la rândul său ,,un salut călduros și prietenesc din partea actualului Consiliul Județean, dar și din partea viitorului Consiliu Județean! Sunt onorat să particip la această manifestare, care adună anual tot mai mulți păstrători ai portului popular românesc și cântecului păstoresc specific Mărginimii Sibiului ”. Acesta nu a ratat momentul să adauge că a fost coleg de liceu cu ministrul Lazăr Comănescu și să laude pentru performațele sale pe primarul localității Daniel Băluță.

Fiul al localității, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a felicitat conducerea primăriei dar și locuitorii păstrători ai tradițiilor populare și i-a asigurat de tot sprijinul din partea sa. ,, Mulțumesc domnului primar pentru invitația făcută, dar să știe că veneam chiar dacă nu mă invita! Constatăm cu toții că de 48 de ani, aici la Vaideeni, în Mărginimea extinsă a Sibiului, se păstrează o tradiție, se menține și se conservă. Ba mai mult, constat- uitându-mă aici, la acești tineri, că aceste tradiții vor fi în continuare păstrate și promovate” a spus ministrul Comănescu, recomandând totodată oficialităților locale și județene să sprijine aceste evenimente culturale, care să atragă și mai mult turismul.

Printre cei care au mai luat cuvântul a fost și senatorul Laurențiu Coca, dar și Vartolomeu Todeci, inițiatorul aestei sărbători păastorale înființată în urmă cu 48 de ani.

Sărbătoarea s-a încheiat seara, târziu, cu un spectacol extraordinar în care au evoluat membrii ai ansamblurilor folclorice din Vaideeni dar și cele invitate, pe care localnicii i-au aplaudat la scenă deschisă.

Printre surprizele oferite localnicilor de primarul Daniel Băluță, la acest eveniment s-a aflat și maestrul Dorel Vișan.

Mai multe amănunte la VGTv Vâlcea www.vgtvvalcea.cabanova.com

Redacator Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj, ing Viorel Raicu

Reclame