13177357_1083332535042045_4775144356511996749_n
Gheorghe Duduială

Suntem un popor ortodox din cele mai vechi timpuri. Ortodoxia este religia înțelepciunii, a blândeții, a respectului și înțelegerii față de semeni, a ajutorării celor aflați în suferință, a gândirii curate, a speranței, a încredirii totale în Mântuitor. Privind cu realism în spate, vom constata ca strămoșii nostri chiar s-au călăuzit după aceste principii.

Odată cu trecerea timpului, aceste principii s-au estompat, devenind din ce în ce mai sigur că fiecare zi trecută ne aproprie de capătul drumului, când fiecare dintre noi vom da socoteală pentru faptele noastre. Deși am trecut printr-o societate totalitară, care crease mitul “zeului pământean” și care ridicase ateismul la nivel de credință, niciodată diavolul nu a fost mai prezent printre noi ca acum. În acele vremuri hoția era o calitate umană – furtul nu deranja pe nimeni atâta timp cât majoritatea oamenilor (în mod deosebit țăranii) erau obligați sa fure pentru a trăi. Și în acele vremuri au fost clase sau paturi sociale dezavantajate, pentru că unii furau mai mult decat alții. Cu cât furai mai mult, și reușeai să nu fii depistat, cu atât erai mai virtuos. După 1990, diavolul speriat și el de dictatura pe care poporul român reușise să o abolească cu niște costuri umane uriașe, a început să-și arate fața și să se plimbe fudul printre noi. S-a întrupat în diverse ființe cu chip de om și a început să răzbune cu o plăcere nebună cenzura acțiunilor lui răufacătoare din perioada comunistă.

Cum altfel să înțelegem faptul că după 1989 destinele poporului român au fost conduse de indivizi care au avut un singur scop: să încurce destinele romanilor, să instaureze haosul în toată societatea pentru a se putea fura în liniștea. Unde și când se poate fura mai bine decat în “ape tulburi”?.

Acesti indivizi au dat startul la furat și la fărădelegi; au dat legi favorabile unora care făceau parte din “sistem”, au creat clasa de superîmbogățiți peste noapte. Saraca țară bogată s-a ales cu miliardari de “carton” în numai douăzeci de ani, în timp ce într-o țară civilizată în care domnește legea, miliardarii se fac dea lungul mai multor generatii.

Nicio instituție a statului nu a fost curioasă să-i intrebe pe acesti miliardari cum au strans averile. Aceeasi indivizi au creat pensionarii de lux, cu pensii la care visează și cei mai mulți occidentali, au creat bugetarii care din salariul primit de la stat și-au ridicat vile somptuoase sau și-au strâns averi importante la care oamenii de rând nu pot nici măcar să spere vreodată. Văzând toată nedreptatea din elita societății, oamenii simpli s-au orientat rapid; au lasat deoparte principiile morale ale ortodoxiei și au început și ei să pună în practică învățăturile “celor de sus”: totul este de furat. Astfel s-a ajuns în situația în care s-a furat fier vechi, conductori de cupru sau aluminiu, șine și conductori de cale ferată (ce dacă se pune în pericol securitatea trenurilor și viața pasagerilor! ), casele și proprietățile oamenilor bătrâni și nevoiași, dalele, țevile, motoarele de la sistemele de irigații (ce daca soarta multor oameni depinde de irigații! ). S-au furat recoltele de pe pământurile oamenilor, s-au furat chiar și oameni.

În fața avalanșei de furturi și de fărădelegi, justiția română este depășită. În loc să se ocupe de marile jafuri și tunuri, ale căror dosare se amână cu anii, justiția se ocupă de găinarii mărunte, condamnând la pedepse grele niște oameni simpli.

A fost făcut public Raportul Curții de Conturi, privind cheltuirea banului public în guvernarea 2005 – 2009. din care reise că guvernul liberal, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a risipit cu nonsalanță suma de 3 miliarde USD. Acești bani au fost oferiți ca mită electorala românilor. În situația în care credeți ca s-a sesizat cineva și i-ar fi luat la întrebari pe acești guvernanți, sunteți într-o mare eroare! Nimeni nu s-a sinchisit de dispariția acestei sume impresionante de bani, strânsă de la cei care au muncit cinstit pentru aceasta țară și și-au achitat la timp datoriile către stat.

Într-o țară civilizată (regret ca apelez din nou la aceasta expresie, dar consider ca fără civilizație, ne vom autodistruge!), acești indivizi erau introduși dupa gratii imediat după ce apărea acest raport. La noi nu se întâmplă asa ceva.

Fostul premier,Călin Popescu Tăriceanu și fostul ministru al Economiei și Comerțului, Varujan Vosganian, apar nonșalant la posturile TV obediente și ne dau în continuare lecții de viață. Acesta este exemplu pe care sunt ei în stare sa-l ofere românilor. Iar în momentul în care în viata politică a țării apare un guvern care dorește (macar la modul comunicativ, pentru că altfel nu cred ca acest guvern este capabil să ducă la capăt ceea ce și-a propus) să pună ordine în această țară și să refacă echilibrele macroeconomice, îi punem toată țara în cap, ieșim în strada pentru a ne apara cu dinții ceea ce am câștigat anterior.

Nu contează că țara este în criză, că sistemul privat este în colaps și nu mai produce bani din care să se achite pensiile și salariile bugetarilor, noi ținem cu disperare de pensiile nesimțite, de sporurile care nu au nicio baza legală (majoritatea dintre ele sunt hilare), de veniturile duble (și pensii și slujbă la stat), vrem salarii mărite în toate sectoarele bugetare, vrem…, vrem…

În momentul în care cineva lovește în intersele noastre, devenim fiare. Nimeni nu pune problema sectorului privat care se lupta cu niște greutăți inimaginabile. Nimeni nu se gândește cât va mai putea acest sector să-și achite birurile puse în spinarea lui. Poate va veți da seama de acest lucru când își va cere drepturile și sectorul privat și va refuza să mai achite statului sumele de bani pentru a fi împrăștiate aiurea în patru zări de domnii guvernanți.

Atunci veți aprecia la adevărata valoare acest sector. Să vedem de unde veți mai cere drepturi domnilor bugetari! Atunci vom vedea ce a mai rămas din creștinismul poporului român și cu ce ți veți mai cumpăra în campaniile electorale!.

Gheorghe Duduială

 

Reclame