12043180_1628523044070365_7641093682572870033_n
A venit toamna și odată cu ea se strâng strugurii aurii, rubinii sau negri la Drăgășani, după care se torc și se face cea mai plăcută licoare, des gustată chiar de zeul Bachus.

Încă din cele mai vechi timpuri principala îndeletnicire a locuitorilor din Drăgășani și împrejurimi a fost cultivarea viței de vie, omerțul cu vin a adus venituri semnificative podgorenilor de-a lungul timpului. Prin activitatea intensă defășurată pentru îmbunătățirea producției și descoperirea unor soiuri noi de viță de vie, podgoria Drăgășani a devenit unaDSCN0720 din cele m
ai renumite podgorii din România, unde au fost cultivate peste 60 de soiuri locale, autohtone și străine. La ora actuală podgoria Drăgășani se întinde pe o suprafață de 16.000 de ha, care include și suprafețe viticole limitrofe județului Vâlcea, respectiv Podgoria Sâmburești, din nordul județului Olt. Activitatea de vinificație, care în trecut era realizată de o singură mare întreprindere, s-a divizat în prezent între producatori individuali și mai multe case de vinuri.

Orașul Drăgășani a fost atestat documentar și recunoscut ca zonă podgoriană, la 7 iunie 1535, într-un hrisDSCN0577 - Copyov al domnitorilului Vlad Vintilă de la Slatina în care se spune ,, jupânul Fârtat pârcălabul și fiii lui, ca să-i fie în Lălești și Drăgașani și în Murgești, pentru că i-au fost bătrâne și drepte moșii de moștenire.”

Podgoria Drăgăşani are o tradiţie de peste 500 de ani. Printre proprietăţile de la început figurau viile Banului Buzescu, Banului Ghica, Clucereasa. Principii Bibescu şi Ştirbei, ca şi multe alte vechi familii nobiliare, au avut, de asemenea, vii în această regiune.
O primă vie americană altoită a fost plantată la Bărăţia, în anul 1895, de prefectul de Vâlcea de DSCN0939atunci, Dumitru Ghe. Simulescu, la îndemnul lui Ioan C. Brătianu.
Printre soiurile de struguri cultivate aici recunoscute pe plan naţional şi internaţional se numără Azur, Călina, Crâmpoşie selecţionată, Vilarom, Novac, Negru de Drăgăşani, Alutus, precum şi selecţii clonale — Sauvignon 62, Tămâioasă românească 104, Cabernet Sauvignon 7.

Pentru a cinsti cum se cuvine o sărbătoare a Culesului DSCN1128Viilor, podgorenii de la Drăgășani au reluat obiceiul în urmă cu zece ani, anul acesta desfășrându-se pe parcursul a patru zile.

Festivalul ,, Lăutarul” a dat startul Zilelor Dragășanului

În avanpremiera Zilelor Drăgășanului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Primăria şi Casa de Cultură „Gib Mihăiescu” din orașul vâlcean, au organizat, joi 24 septembrie cea DSCN0800de-a X-a ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului popular „Lăutarul”, dedicat interpretului şi dirijorului de excepţie Paraschiv Oprea.

La această ediție s-au prezentat câteva zeci de concurenți, oliști vocali și instrumentali din Argeş, Olt, Giurgiu, Cluj, Harghita, Baia Mare, Suceava şi, binențeles, Vâlcea.

Festivalul a avut loc, ca de obicei în sala de spectacole DSCN1139a Cinematografului progresul din Drăgășani, neâncăpătoare, la un moment dat, pentru iubitorii de folclor autentic din orașul viilor.

Deschiderea programului a făcut-o taraful de la Iancu Jianu condus de Mitel Drăgulin, a căror virtuozitate a fost aplaudată minute în șir. A urmat Marius Verniceanu, din Pietrari , Taraful Gălăuțași din Harghita și Liliana Dincă din același județ, Alina Tomoioagă din Satu Mare, Ion Munteanu din Bustuchin, Gorj, Violeta Găgean din Giurgiu și Iulian Gheorghe DSCN0800Ulea, din Vlașca teleorman, Damiel Damian din Tetoiu, Popa Georgiana din Vîlcea, Corina Tudorică din Gușoieni Vâlcea, Lupu Maria Mădălina din Vâlcea, Anastasia Mălina Ciobică din Toplița și Ansamblul ,,Someșul” de la Casa de Cultură Gherla. Spectacolul s-a încheiat cu recitalurile a două laureate ale anilor trecuți Anghelina Mihai din Creteni și Lucreția Gogea, Dragășani.

Juriul a fost format din Constantin Ciaușu și Gelu Stratulat, iar acompaniamentul a fost asigurat de DSCN0788Rapsodia Vâlceană, sub bagheta dirijorului Gheorghe Iordache.

Vineri seara, după ce vor delibera cei doi membrii ai juriului, se va afla și caștigătorul trofeului ,, Lautarul” editia 2015.

Alaiul lui Bacus și carul alegoric au defilat prin Drăgășani

Deschiderea celei de-a doua zi a Sărbătorii ,, Culesul DSCN0731Viilor” la Drăgășani a început cu parada Carului Alegoric condus de vestitul Bachus, dar nu înainte ca vestitul zeu al vinului să invite participanții la o horă mare în mijlocul bulevardului din centrul orașului.

În alai de muzică, versuri și o frumoasă paradă a portului popular, Carul Alegoric însoțit de fete frumoase, Bachus și drapelul tricolor au străbătut orașul până la Grădina de vară Batca. Acolo, tot alaiul a fost așteptat de prefectul Dumitru Cornoiu, DSCN0833președintele CJ Vâlcea Gheorghe Persu, primarul Cristian Nedelcu, viceprimarul Mihai Sanda, senatorul liberal Dan Nițu, deputatul liberal Cristian Buican, deputatul Ștefan Prală, senatorul PSD Laurențiu Coca, deputatul social-democrat Costi Rădulescu, primari ai localităților vecine și mulți alți iubitori ai portului și cântecelor populare.

Programul artisti a avut ca protagoniști, elevi foarte talentați de la Clubul Copiilor din Drăgășani, care au cântat și au dansat până seara târziu, pe scena Grădinii de vară Batca. Pentru talentul lor DSCN1139deosebit, se cuvine să-i prezentăm așa cum au intrat pe scenă: Bianca Ionescu, Ștefania Văduva, Mihaela Drăguț, Ștefania Mărcuși, Edelina Ciupagu, Andrada Boerescu, Cosmina Mihăescu, Medeea Ionescu, Elena Dumitrescu,

Irina Vlada, Gabriela Lolea, Andra Bălășoiu și Cătălin Diaconu, toți îndrumați de profesorul Marin Lică.

De asemenea, programul artistic oferit de primarul Cristian Nedelcu tuturor drăgășenenilor a fost presărat DSCN1061cu dansuri contemporane și de societate prezentate de formațiile ,,Minieurithmics”, ,,Eurithmics” și ,, Mini-girls” sub îndrumarea prof. Adriana Tănasie, apreciați foarte mult de publicul spectator.

Totodată cei prezenți au fost impresionați și de mici dansatori ai jocurilor populare, care, sub îndrumarea prof. Mihai Diaconeasa, au demonstrat încă odată că sunt strănepoții celui mai îndrăgit zeu, Bachus, ce patronează, odată pe an, Drăgășanii- orașul dintre vii. Micii dansatori ai Clubului Copiilor din DSCN1139Dragășani au abordat dansuri populare din toate zonele țării, respectiv Oltenia, Ardeal și Moldova, reprezentația, dar și sfârșitul programului artistic încheindu-se cu ,, Strugurelul” , un colaj de dansuri populare oltenești.

Prezentarea evenimentului a fost făcută de prof. Ionela Pițigoi, iar în rolul lui Bachus, cunoscutul om de cultură drăgășenean, Marian Bărăscu.

Mai mute amanunte la VGTv www.vgtvolt.cabanova.com

Redactor Georgiana Raicu, op. imagine editare si montaj, ing. Viorel Raicu

Reclame