Cristian Nedelcu
Cristian Nedelcu

Cristian Nedelcu, primarul municipiului Drăgășani și viceprimarul Adrian Sanda, organizează și în acest an Sărbătoarea ,,Culesul Viilor”, ajunsă la cea de-a X-a ediție, o sărbătoare dedicată ,,zeului Bachus și al adepților lui”, așa cum spunea Marian Bărăscu, directorul festivalului. Culesul s-a terminat iar strugurii copți și aromați au fost transformați în must dulce, aromat și înțepător ce va umple cămările podgorenilor de la Drăgășani. Faima vinurilor de Drăgășani, tonice, puțin acidulate cu un buchet persistent, a trecut de demult de

primaria-dragasani1
Primăria Drăgășani

granitele țării. În vitrinele Muzeului Viei și vinului sunt prezentate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri din străinătate. Au fost câștigate medalii la concursul de la Bordeaux (1898) și la Expoziția Mondială de la Paris (1900), unde vinurile de Drăgășani au obținut recunoașterea internațională, cu acordarea Diplomei de Onoare și a medaliei de aur.

Patru zile de sărbătoardscn0980e la Drăgășani

Așadar, la sfârşitul acestei săptămâni, începând de joi 24 și până duminică 27 septembrie se vor desfășura manifestările anuale manifestări pregătite de Primăria municipiului Drăgăşani pentru sărbătoarea viei și vinului.

Evenimentul începe joi, 24 septembrie 2015, orele 16.00, la Cinematograful Progresul, cu Festivalul winecheeseLăutarul.

A doua zi, vineri, 25 septembrie, la ora 12.00, are loc Expoziţia de artă populară la Muzeul „Viei şi vinului”, apoi, la ora 15.00, Carul alegoric va pleca pe Drumul lui Bachus. Începând cu orele 16.00 va aduce se va desfășurar gala laureaţilor în cadrul Festivalului Lăutarul, la Cinematograful Progresul, moment în care va avea loc şi deschiderea festivă a Sărbătorii „Culesul Viilor” la Grădina de Vară Batca.

struguriSâmbătă, 26 septembrie, la orele 11.00, la Cinematograful Progresul se va proiecta un matineu pentru copii, iar la orele 15.00 vor avea loc ateliere interactive pentru copii în Parcul Central. Orele 17.00 va aduce un spectacol de animaţie pentru copii, „Culesul viilor pentru pitici”, tot în Parcul Central, iar la ora 19.00 începe Concertul Fest-Folk.

Şi duminică, 27 septembrie, copiii vor avea parte de un film la Cinematograful Progresul, de ateliere pentru copii şi adolescenţi în Parcul Central (ora 15.00), iar Sărbătoarea „Culesul Viilor” se va încheia cu un concert susţinut de Alina Eremia şi Nicoleta Nucă la Grădina de Vară Batca, cu începere de la ora 19.00.

Investiții realizate sau în curs de finalizare

Administrația locală din Drăgășani are pentru ce sărbători, deoarece multe dintre investițiile propuse sunt aproape de final. Este vorba de modernizarea străzilor Margaretelor, asfaltare strada Rahova, modernizare N. Bălcescu, reabilitare drum local zona Vest – limită Suteşti, modernizare DN 67, modernizare drumuri de interes local. De asemenea, până acum s-au recepţionat lucrările executate la unităţile de învăţământ, în valoare de 254.303.55 lei. Cu aceşti bani s-a reabilitat instalaţia termică la Liceul Tehnologic Brătianu, s-a reabilitat sistemul de încălzire la Şcoala Nicolae Bălcescu, dar şi la Grădiniţa nr. 2 şi s-a înlocuit tâmplăria PVC la Şcoala Nicolae Bălcescu, locaţia veche.

De asemenea, și unităţile de sănătate publică din Drăgăşani au beneficiat de sprijinul administraţiei, valoarea lucrărilor ridicându-se la suma de 381.133,51 lei. Cu aceşti bani s-a înlocuit tâmplăria la Policlinică şi s-a reorganizat Secţia Obstetrică – Ginecologie, Neurologie şi ATI la spital. Anul trecut au fost recepţionate lucrări în valoare totală de 3.087.729,04 lei. Este vorba despre Palatul Culturii din oraş, de Centrul multifuncţional de asistenţă socială, de modernizarea zonei skate-park Batca, reabilitarea Amfiteatru Zona de agrement Batca, reabilitare Club T, reamplasare PTCZ Piaţa Drăgăşani, amenajare parcare, alei şi împrejmuire Cimitir Eternitatea, reabilitare tribună stadion, sistem de supraveghere video stradal, gard PTCZ Batca, arcadă florală Batca, adăpost de câini şi construire anexă şi alimentare cu apă şi canalizare Parc Batca .

Mai multe amănunte de la Festivalul ,, Culesul viilor” la televiziunea online VGtv, luni 28 septembrie 2015.

Georgiana Raicu

Reclame