Primaria Bascov
Primaria Bascov

Comuna Bascov se află pe malul drept al râului Argeș și pe malurile râului Bascov, la nord-vest de municipiul Oitești, fiind formată din satele Bascov (reședința), Brăileni, Glâmbocu, Mica, Prislopu Mic, Schiau, Uiasca și Valea Ursului. Bascov face parte

din zona preorășenească a municipiului Pitești.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna era reședința plășii Pitești Județului Argeș și era formată din satele Brăileni-Animoasa, Florea, Glâmbocu-Flești, Mica, Păisești, Rotărești, DSCN7856Sorești, Stejăretu, Uiasca și Valea Ursului, având în total 1685 de locuitori ce trăiau în 480 de case. Existau în comună două biserici și o școală rurală.Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna cu numele de Bascov, ca reședință a plășii Bascov din același județ, având 2480 de locuitori în satele Brăileni, Glâmbocu, Mica, Neașca, Păisești, Rotărești (reședința), Stejaretu și Valea Ursului și în cătunul Floarea.

Casa de Cultura ,,Adriana Trandafir”
Casa de Cultura ,,Adriana Trandafir”

În 1950, comuna a fost arondată orașului regional Pitești, reședința Regiunii Argeș În 1968, a devenit comună suburbană a municipiului Pitești.În 1989, s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, comuna fiind subordonată direct județului Argeș.

Potrivit primarului Gheorghe Stancu, localitatea are peste 13.000 de suflete, și pentru au fost create condiții optime, peste 300 de agenți economici își desfășoară aici activitatea, fiind angrenați în jur de 5600 de salariați dintre care 2000 numai la ,, DSCN7863Leoni” fabrica de cablaje pentru autorurismele produse la Dacia Pitești. ,, Leoni” dorește să își dezvole afacerea și construiește alte trei hale de producție unde vor mai fi angajate alte 300 de persoane.

Toată localitatea Bascov, un șantier permanent

DSCN7819
Gheorgeh Stancu, primar Bascov

,, Când am venit aici în 1996, am găsit o localitate fără drumuri, fără școli moderne, fără iluminat public, fără multe alte lucruri necesare comunității. Nu prea i s-a dat importanță acestei comune, chiar dacă este situată la numai doi pași de Pitești, fiind pe locul 77, din 96 de localități, ca valoare de investiții printre comunele din Argeș. Uată că ușor, ușor, datele statistice arată că această modernizare într-un timp foarte scurt, am obtinut în 2007, locul II pe țară, iar anul trecut locul locul VII privind atragerea fondurilor europene.” a spus primarul, Gheorghe Stancu, printre altele.

În 1995 administrația locală din Bascov a început lucrările de alimentare cu DSCN7821gaze a localității, lucrare ce a fost finalizată în 1997. Rețeaua de gaze este intinsă pe 78, 5 km fiind cea mai întinsă lucrare de acest gen din județ, acoperind 98% din satele comunei. De asemenea s-au făcut în același timp alimentarea cu apă, stații de repompare și de epurare, iar în paralel s-au introdus 45 de km de rețele de canalizare, în prezent lucrându-se la încă un tronson de 20 de km. ,, Toate aceste lucrări DSCN7860au fost executate în mai multe etape, astfel că în prima etapă am obținut fondurile prin SAPARD, în a doua etapă prin PNADR din fonduri europene. În momentul de față se lucrează pe mai multe fronturi la extinderea reţelei de canalizare. Realizată în parteneriat cu SC Apă Canal 2000 SA în cadrul unui mare proiect de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare, investiţia vizează mai multe sate şi străzi ale comunei. Pe lângă zonele unde se lucrează încă de la sfârşitul DSCN7820lunii februarie, au început lucrările şi pe strada Teiului, dar şi pe strada Rotăreasa. Prin intermediul proiectului „Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, reţelei de distribuţie şi reţelei de canalizare în aglomerarea Piteşti, localităţile Merişani şi Bascov”, în comuna Bascov vor fi executate lucrări atât la reţeaua de canalizare, cât şi la reţeaua de apă. Pe reţeaua de apă se au în vedere DSCN7861următoarele lucrări: reabilitarea reţelei de distribuţie apă pentru aproximativ 1,4 km; extinderea reţelei de distribuţie apă pentru aproximativ 4,8 km (inclusiv subtraversări); instalare cămine pe conducte, hidranţi de incendiu şi contorizare consumatori; execuţia a 3 puncte de măsura clor şi presiune. Lucrarea este de anvergura, comuna fiind mare , cu 21 de străzi, dintre care 11 înființate în ultimii șapte ani, prin introducerea extravilanului în intravilan la cererea celor care au dorit să își construiască case aici. Localitatea Bascov e în plină ascensiune spre modernizare, având peste 600 de apartamente.” a mai adăugat primarul.

Gh Stancu , primar Bascov
Gh Stancu , primar Bascov

În 2001, localitatea avea 8300 de locuitori, iar la recensămîntul din 2011, aveam 10. 030 de locuitori, dar în realitate mai sunt aproximariv 2.000 de locuiori, fără a avea mutație aici.

În ceea ce priveşte canalizarea, investiţiile vizează următoarele lucrări: extinderea reţelei de canalizare gravitaţională pentru aproximativ 19,4 km (inclusiv subtraversări); instalare cămine pe conducte şi racordare consumatori; execuţia a 9 staţii de pompare apă uzată şi execuţia conductelor de refulare aferente în lungime de aproximativ 3,4 km (inclusiv subtraversări). Proiectul face parte dintr-unul mai amplu, „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”, implementat de SC Apa Canal 2000 SA Piteşti, operatorul regional pentru judeţul Argeş, şi de el benefi ciază aproximativ 224.000 de argeşeni, printre care şi cetăţeni ai comunei Bascov. Proiectul, fi nanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu prin Axa prioritara 1 – „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”, are o valoare totală eligibilă de 434.205.197 lei, din care 324.736.033 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune. În acest an sunt programate și alte extinderi ale rețelei de canalizare pentru a acoperii necesarul tuturor locuitilor” ne-a precizat primarul, Gheorghe Stancu, într-un interviu pentru VGtv.

Într-un program de reabilitare vor intra și trotuarele amenajate de-a lungul celor două drumuri naționale, lucrările fiind deja în toi.

Este unul dintre cele mai importante proiecte ale acestui an, o investiţie pe care ştiu că mulţi locuitori ai comunei Bascov o aşteptau pentru creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pietonale de-a lungul drumului Piteşti-Râmnicu Vâlcea şi de-a lungul drumului spre Curtea de Argeş. Lungimea trotuarelor va avea 10 km, iar valoarea investiției va fi de 3 milioane lei.”, a ținut să puncteze primarul Gheorghe Stancu.

Priorități investiționale până în 2020

Edilul din Mioveni și-a conturat deja cîteva priorități de dezvoltare rurală pentru perioada de programare 2014-2020, printre care ama aminti Modernizarea și creșterea viabilității exploatațiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea către piață și procesare a produselor agricole; Încurajarea întineririi generațiilor de agricultori prin sprijinirea instalării tinerilor fermieri; Dezvoltarea infrastructurii rurale de bază ca precondiție pentru atragerea investițiilor în zonele rurale şi crearea de noi locuri de muncă și implicit la dezvoltarea spațiului rural; Încurajarea diversificării economiei rurale prin promovarea creării și dezvoltării IMM-urilor în sectoarele nonagricole din mediul rural; Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat; Încurajarea dezvoltării locale plasate în responsabilitatea comunității prin intermediul abordării LEADER.

,, Competența transversală a LEADER îmbunătățește competitivitatea, calitatea vieții și diversificarea economiei rurale, precum și combaterea sărăciei și excluderii sociale.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ( AFIR) este instituţia care asigură implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2014 – 2020. Programul conţine un număr de 15 măsuri împărţite în submăsuri şi un subprogram pomicol. Dintre acestea cele mai importante sunt: Măsura 4 – Investiţii în active fizice, Măsura 6 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor, Măsura 7- Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale.” a mai adăugat primarul.

Ansamblul ,,Doina Bascovului” va reprezenta România la Milano

Localitatea Bascov are o activitate culturală bine dezvoltată, astfel că în urmă cu aproape două luni, directoarea Casei de Cultură „Adriana Trandafir” a început demersurile pentru a înscrie Bascovul pe lista participanţilor la Expo Milano 2015, în dorinţa de a promova tradiţiile şi folclorul autentic local. Ulterior, a venit şi răspunsul şi mare a fost surpriza multora când Ministerul Afacerilor Externe a transmis că acceptă ca Bascovul să susţină timp de o săptămână spectacole la pavilionul României de la Milano. Primarul Gheorghe Stancu a precizat că oraşul italian Milano găzduieşte, la sfârşitul lunii octombrie, expoziţia mondială Expo Milano 2015, în cadrul căreia România participă cu un pavilion naţional. La acest uriaş eveniment internaţional, la care sunt aşteptaţi 20 de milioane de vizitatori, Argeşul participă cu o delegaţie de artişti formată în cea mai mare parte din membri ai Ansamblului Doina Bascovului. O performanţă fără precedent în istoria ultimilor 100 de ani a Argeşului, un succes uriaş pentru Casa de Cultură „Adriana Trandafir” şi administraţia locală a comunei Bascov. În urmă cu aproape două luni, directoarea Casei de Cultură „Adriana Trandafir” a început demersurile pentru a înscrie Bascovul pe lista participanţilor la Expo Milano 2015, în dorinţa de a promova tradiţiile şi folclorul autentic local. Ulterior, a venit şi răspunsul şi mare a fost surpriza multora când Ministerul Afacerilor Externe a transmis că acceptă ca Bascovul să susţină timp de o săptămână spectacole la pavilionul României de la Milano. Joi, 9 aprilie, Casa de Cultură „Adriana Trandafir” Bascov a primit o adresă prin care MAE a comunicat acordul cu privire la participarea a 20 de artişti argeşeni la Expo Milano 2015, 80% dintre aceştia fiind membri ai Ansamblului Doina Bascovului – taraful şi formaţia de căluşari – , cărora li se vor alătura Graţian Bădescu şi o păstrătoare a artei tradiţionale a ţesutului la război. „Având în vedere dorinţa noastră de a evidenţia tradiţiile şi autenticitatea folclorului muntenesc şi a costumelor populare din zona Argeşului, am decis să prezentăm propunerea noastră Ministerului Afacerilor Externe, prin completarea unui formular tip al cererii de participare la Expo Milano 2015. În acest sens, am realizat o colaborare cu CJ Argeş, privind extinderea la nivel judeţean a propunerii artistice venite din partea Casei de Cultură Bascov, hotărând astfel ca la această expoziţie să participe nu doar artişti bascoveni, ci şi artişti au- tentici sau rapsozi populari din întreg judeţul Argeş”, spunea Lorena Toma la vremea când proiectul participării artiştilor bascoveni la cea mai mare expoziţie din lume era abia la început. De atunci, pregătirile se desfăşoară într-un ritm alert, în organizarea plecării la Milano administraţia publică locală având un rol determinant. În vreme ce artiştii bascoveni se pregătesc intens pentru a impresiona publicul care va vizita standul României în perioada 8-14 iunie, când Argeşul va fi prezent la Expo Milano, conducerea Primăriei Bascov şi a Casei de Cultură „Adriana Trandafir” s-a ocupat de detaliile privind deplasarea, dar şi de confecţionarea unor materiale de promovare a frumuseţilor Argeşului. România la Expoziţia Universală Expo Milano 2015. La această expoziție participă peste 140 de ţări de pe toate continentele, pavilionul României fiind construit pe o suprafaţă de 887 mp, în zona centrală, în vecinătatea pavilioanelor Italiei, Franţei, Israelului şi Mexicului.

România prezintă la EXPO Milano 2015 un pavilion tematic al cărui principal obiectiv este de a împărtăşi vizita- torilor esenţa spiritului românesc. Artiştii din cadrul Ansamblului „Doina Bascovului” se regăsesc în- tr-o companie extrem de selectă pe lista reprezentanţilor României la Expo Milano 2015: Trupa de jazz a lui Marius Vernescu, corul de copii „Meloritm”, corala „Armonia” din Constanţa, Orchestra Română de Tineret, ansamblul folcloric „Crişana”.

Reamintim faptul că pe 9 aprilie, Casa de Cultură „Adriana Trandafir” Bascov a primit o adresă prin care MAE a comunicat acordul cu privire la participarea a 20 de artişti argeşeni la Expo Milano 2015, 80% dintre aceştia fiind membri ai Ansamblului Doina Bascovului cu taraful şi formaţia de căluşari, cărora li se vor alătura Graţian Bădescu şi o păstrătoare a artei tradiţionale a ţesutului la război, care va fi anunțată în curând.

Mai multe amănunte într-un reportaj la VGtv www.vgtvolt.cabanova.com. Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Ing Viorel Raicu

––––––––––––––––––––––––––––––––-

Reclame