10509658_968921899819493_8494003875650637992_nProiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) este un proiect naţional cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 105 mil. Euro. Exisă și în județul Olt localități care se vor bucura de beneficiile acestui proiect. 
Pentru implementarea proiectului au fost prezenți în Olt, Emil Albotă, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării Ștințifice dar și directorului Unităţii de Management a Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, Horia Palmer Hîrtopeanu. Cei doi s-au întâlnit cu primarii localităților în care se desfășoară lucrările dar DSCN6610și cu constructorii. De asemenea, la întâlniri a participat și Felicia Man, inspectorul general al ISJ Olt.
Prin Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET) se urmărește îmbunătăţirea infrastructurii actuale a sistemului de educaţie timpurie pentru copiii de la 3 la 6/7 ani prin reabilitarea şi dezvoltarea unităţilor de educaţie. De asemenea este vizată îmbunătăţirea nivelului calităţii educaţiei preşcolare prin perfecţionarea cadrelor didactice şi asigurarea unor materiale didactice corespunzătoare. Un alt punct pe care DSCN6624proiectul dorește să-l atingă este acela de a să eficientiza sistemul educaţional prin crearea Centrelor de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED), precum şi prin dezvoltarea sistemului de management educaţional al Ministerului Educaţiei.  Proiectul conţine o serie de componente precum finanţarea reabilitării şi dotării  cu mobilier a grădiniţelor defavorizate, precum şi construcţia şi utilarea unor grădiniţe noi în anumite locaţii. Va fi analizată, de asemenea, posibilitatea dotării claselor pregătitoare cu echipamente speciale. “Ministerul Educației finanțează clădirea propriuzisă. Ce ține de acorduri, alei pietonale, garduri, spații de joacă, platforme de gunoi, chiar și gazon sunt în grija administrației locale. Am și un sfat în acest sens pentru domnii primari. Cel ami bine ar fi să începeți cu centrala termică pentru că o sa începeți să recepționați, ISC-ul este acum membru în comisie și dacă nu aveți probe la cald, la rece, se ridică și pleacă. Legea spune că până la recepție clădirea este a constructorului .Și centrala termică e3ste tot în sarcina primăriei”, a explicat Horia Palmer Hîrtopanu, director UMPMRSU. Printre localitățile în care urmează să se facă aceste investiții se numără comunele Vlăngăreşti (Vultureşti), Mâineşti (Balş), Racoviţa (Voineasa), Radomireşti, Rudaru (Iancu-Jianu), Vâlcele, Vârtopu, Studiniţa (Studina), Urzica, Gropşani (Vulpeni). “În județul Olt sunt trei obiective iar 21 sunt în lucru, clasament care ne situează pe primul loc la nivel național. Nu știu dacă vom începe execuția în acest an, dar cu siguranță vom mai scoate la proietctare cinci, șase școli din județ, prin Proiectul privind Reabilitarea Structurii Școlare.”, a declarat Emil Albotă.
Primarii se plâng că nu au bani pentru cofinanțare
Chiar dacă beneficiile oferite de minister sunt multimple, primarii se lovesc de o problemă reală: lispsa banilor pentru cofinanțare. Administrației locale îi revine obligația , potrivit contractului, să suporte din banii de la bugetul local montarea centralelor, asigurarea căilor de acces și îngrădirea unităților, precum și realizarea locurilor de joacă, ce se ridică la aproximativ 200.000 de lei. “Stiindu-ma în imposibilitatea de a mă descurca cu banii pe care îi am, am luat-o din ușă în ușă: Consiliu Județean, Prefectură, Direcția Finanțelor Publice Olt. Se pare că toate drumurile merg către Ministerul Finanțelor, deoarece finanțarea administrațiilor locale se face direct de la minister. Consiliul Județean nu mai are nicio atribuțiune în alocarea de fonduri către alocarea de fonduri către administrațiile publice locale. Are buget propriu din care susține activitățile unităților din subordine”, a spus Ion Șofaru, primarul din localitatea Văleni. Auzind doleanțele edilior, inspectorul general Felicia Man le-a sugerat acestora să depună în timp util solicitări către Ministerul Finanțelor pentru a primi o suplimentare bugetară. Acesta le-a atras atenția asupra termenelor care trebuie respectate cu strictețe atât de ISJ cât și de administrațiile locale.
Natașa Grigorescu
Reclame